Slim besparen

Energiebesparing is van groot belang. Zowel voor bedrijven als voor huishoudens. Innovatieve techniek kan ons daarbij helpen! ----Bron foto: DELTA

Slimme meters

Om energie te besparen is het belangrijk dat we ons meer bewust zijn van ons eigen energiegebruik.

Om deze reden worden Nederlandse huishoudens en bedrijven de komende jaren voorzien van slimme meters. Dit is een maatregel in het kader van de EU-richtlijn voor energie-efficiency. De slimme meter meet stroom- en gasgebruik digitaal en wordt op afstand uitgelezen door de netbeheerder.

Na installatie van de slimme meter krijgt de klant voortaan iedere twee maanden een verbruiksoverzicht. Het energiekennisbedrijf KEMA schat in dat dit zal motiveren tot een verlaagd elektriciteits- en gasverbruik van 3,2 resp. 3,7 procent.

De slimme meter bevat een aantal poorten. De P1 poort, ook wel consumentenpoort genoemd, kan communiceren met een display binnenshuis. De P2 poort leest andere meters uit zoals de gas- en watermeter en warmtekrachtkoppelingen. De P3 poort communiceert de meetdata naar de netbeheerder. Eventueel worden via een P4 poort, na goedkeuring van de consument, de meetdata naar een centraal datasysteem doorgesluisd. Van dit datasysteem maken commerciële partijen gebruik voor het verlenen van energiediensten aan de consument.

Slimme displays

Er zijn diverse slimme displays in de handel die samenwerken met de slimme meter. Op deze displays is te zien hoeveel energie op het moment zelf wordt verbruikt, maar ook de verbruiksgegevens van bijvoorbeeld de vorige dag, week of maand. Het kleinste interval voor elektriciteitsgebruik is een kwartier, voor gasgebruik een uur. Aan het verbruik kan ook een inschatting van de kosten worden gekoppeld. Voorbeelden van slimme displays zijn: Toon, TES, E-manager, Qbox, Smile P1 en de website www.slimmemeteruitlezen.nl.

Slimme schakelaars

In de standby-stand verbruiken apparaten toch nog kleine beetjes energie. Ook vergeten we wel eens apparaten uit te zetten, denk bijvoorbeeld aan de oven, tv of koffiezetapparaat. Alles bij elkaar kan dit oplopen tot een behoorlijke verspilling van energie. Met slimme schakelaars kun je zelf schakelschema’s opzetten, waarbij vaste combinaties van apparaten worden geactiveerd of, in plaats van stand-by, volledig uitgeschakeld. Bijvoorbeeld bij de slimme schakelstand ‘afwezig’ worden computer- en randapparatuur uitgeschakeld, evenals verlichting, internetmodem en audiovisuele apparatuur. Je kunt de slimme schakelaars en schakelkringen bedienen via smartphone, tablet of computer. Het voordeel hiervan is dat je ook op afstand apparatuur kunt uitschakelen. Wanneer je ’s ochtends vergeten bent om de verwarming laag te zetten of de verlichting uit te doen, kun je dat alsnog vanaf je werkplek doen. Slimme meters, slimme schakelaars en innovatieve opslagmethodes vormen belangrijke componenten in slimme netwerken, ook wel ‘smart grids’ genoemd.

Terug naar Slimme innovaties