Zijn er al duurzame festivals in Nederland / Zeeland?

Voorbeelden van festivals met duurzame maatregelen zijn er zowel op (inter)nationaal als op lokaal niveau.

Bij Concert at SEA aan de Brouwersdam in Zeeland worden bekers ingezameld en gerecycled, zijn shirts klimaatneutraal gefabriceerd en is het eten en drinken veelal biologisch! Alle CO2-uitstoot die de bezoekers en organisatie produceren wordt achteraf gecompenseerd via Umoja met meerdere projecten in Nepal en Bhutan. 

VESTROCK

Ook bij VESTROCK let men op duurzaamheid. Gino Baart, betrokken bij de organisatie van VESTROCK festival in Hulst zegt: “Het meest van belang is dat wij alle CO2 uitstoot compenseren. Kortom, 100% klimaatneutrale realisatie. Op het festival doen we actief aan beker recycling en doen we actief aan bewustwording door het aanbieden van lezingen (die vaak een link hebben met duurzaamheid) in onze VESTROCK UNIVERSITY. Na het festival wordt ons afval in samenwerking met de Zeeuwse reinigingsdienst gescheiden. Als er voldoende budget is, doen we op de festivalweide ook dingen als eco-driving (rij-simulatoren) en eco-art (kunst met een link naar duurzaamheid) en zetten we op de parkings ‘band op spanning’ in en belonen we carpoolers. Helaas hebben we voor deze laatste dingen, de laatste jaren geen budget (ook door de beperkte subsidie vanuit de gemeente en de Provincie). Overigens draait onze website ook op een klimaatneutrale server en proberen wij zoveel mogelijk digitaal te communiceren.” 

Duurzame materialen en compensatie

Door zoveel mogelijk gebruik te maken van het aanbod van materialen en producten uit de eigen regio kan het vervoer beperkt worden.
Sommige festivals werken met biologisch afbreekbare bekers. VESTROCK gebruikt geen zaken als biologisch afbreekbare bekers omdat die gemaakt zijn van grondstoffen die uit de voedselketen komen (mais, melkzuur). Ook compenseren ze de CO2 uitstoot door middel van een project in Afrika waarmee scholen van duurzame energie worden voorzien. Het project is door Solar zonder Grenzen opgezet in de regio Agou in Togo, West-Afrika. Er worden bij het project zonnepanelen gemaakt samen met de plaatselijke bevolking. Daarmee kan een school van verlichting worden voorzien.