AI-Parade Zeeland

Van 1 t/m 31 maart is de AI-Parade Zeeland te bezoeken in de Bibliotheken in Terneuzen, Goes en Middelburg. Tijdens de AI-Parade kom je door inspirerende lezingen, dialoogsessies, exposities en workshops meer te weten over Artificiële Intelligentie.

Kom langs, praat mee en laat je inspireren! 

Bekijk het jeugdprogramma

Rijmen met Ozobots

7 maart   | 15.00 uur | Zierikzee
21 maart | 15.00 uur | Terneuzen
24 maart | 15.30 uur | Goes  


Leren programmeren op een creatieve wijze? Dat kan tijdens dit Ontdeklab! We gaan aan de slag met rijmwoorden/gedichten én met robots!
Bij dit ontdeklab is het handig dat kinderen kunnen lezen en schrijven. Als dat nog lastig is nodigen we de ouder/begeleider van harte uit om gezellig mee te ontdekken.

Doe mee in Zierikzee

Doe mee in Terneuzen

Doe mee in Goes

Green screen activiteit

15 maart | 15.30 uur | Terneuzen

Speel zelf de hoofdrol in een boek of tover jezelf in je eigen tekening. Met een green screen kun je allerlei leuke achtergronden gebruiken voor je foto's.

Kies een boek of een afbeelding uit en maak een mooie pose. Het resultaat van de foto is direct te zien.

Meld je aan

Pret met Botje Bij

14 maart | 15.00 uur | Terneuzen

Botje Botje, Botje Bij, ik help jou en jij helpt mij, links of rechts en terug of vooruit: ik tel de stappen en jij voert uit!
Botje Bij is een programmeerbare robot waarmee kinderen zelf een bepaalde route kunnen uitstippelen, instellen en doorlopen.

Doe je mee

Workshop Ontwerp je eigen boekomslag met AI

Je gaat samen met kunstenaar Hans Bommeljé aan de slag met AI om jouw persoonlijke boekomslag te ontwerpen. 8 maart in ZB Middelburg en 15 maart in ZB Vlissingen.

Lees meer en meld je aan

Kids College

8 maart | 15.00 uur | Middelburg

Robots helpen mensen al zo’n 85 jaar om allerlei soorten werk sneller, goedkoper, preciezer of veiliger uit te voeren. Wat moet zo'n robot allemaal kunnen om nuttig te zijn voor mensen? Zijn robots echt altijd nuttig of bestaan er soms betere oplossingen? En waarom is onderzoek over robots nuttig voor karakters in games, animatiefilms en veiligheidstrainingen? In dit Kids College vertelt Frank van der Stappen je er alles over.

Meld je aan

Future Stories

15 maart | 11.00 uur | Middelburg

Een profielfoto maken met Lensa, artiesten die met kunstmatige intelligentie muziek produceren of ChatCPT een werkstuk laten maken: Artificial Intelligence is overal. Maar wat is AI precies en wat kunnen we er mee? Dit en meer bespreekt presentator Nathan de Vries op 15 maart samen met deskundigen aan de hand van de Tegenlicht-uitzending De Digimens. Zes middelbare schoolklassen krijgen de kans om virtueel aanwezig te zijn bij deze interactieve liveshow.

Doet jouw klas mee?

Mediaproeverij

29 maart | 14.30 uur | St Annaland 
5 april  | 14.30 uur | Tholen

Speciaal voor kinderen van 0-6 jaar organiseren we een leuke middag waarin ze aan de slag gaan met verschillende soorten (digitale) media, waaronder de BeeBots. We gaan lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Lekker afwisselend en vol leuke inspiratie! Dit is een inloopactiviteit, dus kom zeker een kijkje nemen en ideetjes opdoen.

Ouders kunnen ook hun vragen stellen en tips vragen aan de mediacoach die aanwezig is en er ligt genoeg informatie-materiaal om mee naar huis te nemen.

Doe mee

Demonstratie SPOT de robothond | 20 maart

Medewerkers van TNO en de TU Delft geven een doorlopende demonstratie waarbij je vragen kunt stellen over Spot en AI. Vanaf 14.00 uur tot 16.30 uur.

Kom naar de demonstratie

Bekijk het programma voor volwassenen

Bits of Freedom

1 t/m 31 maart 2023 | Terneuzen

De ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie gaat snel en grotendeels ongemerkt. Deze interactieve expositie van Bits of Freedom geeft inzicht in het gebruik van AI in ons dagelijks leven.

Meer info over de expositie

Meet Up AI & Art van Nathan Wildman

23 maart | 19.00 uur  | Middelburg
Deze Meet Up is in het Engels

Dr. Nathan Wildman gaat tijdens deze Meet Up dieper in op het gebruik van artificial intelligence in de kunst. Is door AI gemaakte kunst te beschouwen als ‘diefstal’ van andere kunstwerken? En hoe staat dit in relatie tot de discussie of AI-kunst überhaupt wel kunst genoemd mag worden?

Meer info en aanmelden

Jim Stolze over AI

22 maart | 15.00 uur | Goes
22 maart | 19.30 uur | Terneuzen

Schrijver en ondernemer Jim Stolze neemt je mee in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI). Op een informatieve en humoristische wijze word je kennis bijgespijkerd.

Meld je aan voor Goes

Meld je aan voor Terneuzen

Expo Robothond Spot

1 t/m 31 maart | Middelburg

Sommige industriële omgevingen zijn te complex en te gevaarlijk voor menselijke inspecteurs. Maar robots kunnen daar wel aan de slag. Zo ook op rampplekken. TNO ontwikkelt daarom een robothond die mensen helpt om rampen te voorkomen. In de ZB te Middelburg is er tijdens de AI-Parade een expositie over Spot te zien.

Bekijk hoe Spot beweegt

Cursussen over AI

Gratis cursus Artificiële Intelligentie

Artificiële of kunstmatige intelligentie wordt de meest ingrijpende technologische ontwikkeling van onze tijd. Er wordt zelfs gezegd dat AI meer verandering teweeg gaat brengen dan het internet. Hoog tijd om er meer over te weten te komen!

Naar de Nationale AI-cursus

Cursussen over AI van de AI-NL-Coalitie

De AI-NL-Coalitie biedt cursussen aan gericht op het ontwikkelen van je kennis over en toepassing van AI in bepaalde sectoren zoals onderwijs, logistiek en gezondheidszorg. Zowel gratis als betaald.

Naar het cursusoverzicht

Cursus Goodhabitz Digitale Transformatie (voor bibliotheekleden)

Wat hebben alle succesvolle bedrijven van deze tijd gemeen? In de Masterclass ‘Digitale Transformatie’ geeft Jim Stolze het antwoord.

Naar de cursus

Cursus Goodhabitz Artificial Intelligence (voor bibliotheekleden)

AI is overal. Maar wat is het en wat kun je ermee? Deze training neemt je mee in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Naar de cursus

Bekijk onze collectie

Video's over AI

Kunstmatige Intelligentie voor dummies

De macht van kunstmatige intelligentie

Hoe blijven we kunstmatige intelligentie de baas?

De technologie van de toekomst

Voor sommige mensen is AI, bekend als artificiële intelligentie, nog een vaag begrip en dat terwijl AI al een groot deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan het persoonlijke aanbod dat je ontvangt tijdens online winkelen of auto's die zelf reageren op gevaarlijke situaties.

Artificiële intelligentie is de technologie van de toekomst. Juist daarom vinden we het belangrijk dat je te weten komt wat AI inhoudt en welke invloed het heeft op ons dagelijks leven.

De AI-Parade is een initiatief van de Nederlandse AI Coalitie. De AI-Parade reist in 12 maanden langs 18 bibliotheken door het hele land.
Het doel van de AI-Parade is om één miljoen burgers kennis te laten maken met AI.
Meer weten over de coalitie? Bekijk dan deze video.