Twee Livestreams rondom Keti Koti in de ZB

Gepubliceerd op: 9 juni 2024 08:30

Op 18 en 19 juni organiseert de ZB in samenwerking met jeugdprogramma Het Klokhuis, Keti Koti Zeeland en Four Freedoms Door Het Jaar Heen twee interactieve livestreams naar aanleiding van Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli.

18 juni | Klokhuis-livestream over Keti Koti

Presentator Tirsa With gaat van 13.15 tot 14.00 uur in gesprek met gasten en leerlingen uit groep 7 en 8 over de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Iedere school kan de livestream volgen via een digibord in de klas. Leerlingen kunnen live reageren op stellingen van Tirsa en rechtstreeks vragen insturen die de gasten beantwoorden. Drie klassen schuiven zelfs virtueel bij hen aan en zijn te zien op de videowall in de studio. 

Meer info en aanmelden voor de Klokhuis Livestream

Vertaald uit het Sranantongo, de taal die in Suriname veel wordt gesproken, betekent Keti Koti: gebroken ketenen. Elk jaar op 1 juli wordt het slavernijverleden herdacht en het einde van de slavernij gevierd. Tijdens de Klokhuis-livestream legt slavernij-educator Britt-Marie van der Drift uit waarom het belangrijk is dat we stil blijven staan bij onze gezamenlijke geschiedenis en waarom we vrijheid moeten vieren.

Ook de tweelingzussen Susi en Simba Mosis zitten aan tafel. Zij stammen af van de Marrons; inwoners van de binnenlanden van Suriname die afstammen van gevluchte tot slaaf gemaakten. Aan tafel vertellen de zussen over de rijke cultuur en tradities van de Marrons en gaan ze met de leerlingen in gesprek over vrijheid en verzet. 

19 juni | Livestream ‘Herdenkingsjaar Slavernijverleden, en nu?’

Een online programma voor burgers, beleidsmakers, maatschappelijke en culturele organisaties over de huidige maatschappelijke impact van het trans-atlantische slavernijverleden. Wat speelt er in Zeeland, welke interventies zijn succesvol en hoe kunnen we van elkaar leren? 

Meer info en aanmelden voor de Keti Koti Livestream