Project ‘Bekende taalcoaches’ van start gegaan bij Taalhuis Walcheren

Gepubliceerd op: 9 oktober 2023 16:15

Taalhuis Walcheren organiseert een nieuw project: Bekende taalcoaches. Hierbij worden bekende inwoners van Walcheren met een verkorte cursus klaargestoomd voor hun nieuwe vrijwilligersbaan als taalcoach. Vanmorgen zijn de eerste drie coaches gestart in ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Na de cursus hebben de taalcoaches kennisgemaakt met hun taalmaatjes.

Een taalcoach is een vrijwilliger die een taalvrager gaat helpen om beter Nederlands te spreken, te schrijven en/of te lezen. Deze twee mensen maken samen afspraken over wat de een wil leren en de ander kan bieden. Meestal is dit een gesprek van ongeveer een uur per week waarin aandacht wordt besteed aan de leerdoelen van de taalvrager.

Bekende taalcoaches

Firas, geboren in Syrië, wil beter Nederlands leren spreken. Vandaag maakte hij kennis met zijn nieuwe taalcoach; Jacodine van de Velde (auteur, orthopedagoog, cognitief gedragstherapeut). Zie foto, gemaakt door Dirk-Jan Gjeltema. Zij is een van de vijf bekende personen in Zeeland die zich vrijwillig gaat inzetten als taalcoach.

De andere taalcoaches zijn:

  • Angélique Duindam (bekend van het Anti Discriminatiebureau Zeeland en winnares van de Vrouw in de media Award 2022 Zeeland)
  • Ariane Lafort (presentator, politiek verslaggever Omroep Zeeland)
  • Bas van den Tillaar (burgemeester van de gemeente Vlissingen) en Peter Slager (bassist/tekstschrijver bij BLØF ea). Zij krijgen op 13 oktober 2023 om 15.30 uur de cursus tot taalcoach en maken dan kennis met hun taalmaatjes.

Match

Gilde Samenspraak* heeft kennismakingsgesprekken gevoerd met zowel de toekomstige taalcoaches als met de taalvragers. Het is belangrijk voor de leerervaring en de resultaten dat er een goede match tot stand komt. Daarbij wordt gekeken naar wat taalvrager en taalcoach leuk vinden: praten over een boek of juist de grammaticaregels leren. 

* SamenSpraak is de tak van het Gilde waar vrijwillige taalcoaches anderstaligen de mogelijkheid bieden om op een informele, gezellige manier Nederlands te oefenen.

Promotiecampagne door Walcheren

De komende tijd zijn er enkele coaches te zien op reclameborden door Walcheren. Het idee hierachter is om mensen te bereiken die de Nederlandse taal beter willen leren. Dit kunnen mensen zijn die in Nederland zijn geboren en in Nederland basisonderwijs hebben gehad, of mensen die in een ander land zijn geboren en goed Nederlands willen leren.

Oproep taalvrijwilligers
Tegelijkertijd doen we een oproep voor potentiële taalvrijwilligers. Zij kunnen zich bij het Taalloket aanmelden als taalcoach, als gespreksleider in een van de Taalcafés of boekenclubs of als vrijwillig taaldocent via www.taalhuiswalcheren.nl.