Extra middelen voor bibliobussen in Noord-Beveland en Veere

Gepubliceerd op: 8 april 2024 12:15

De gemeenten Noord-Beveland en Veere ontvangen een eenmalige specifieke uitkering van de overheid voor een uitbreiding van de dienstverlening van de bibliobussen.

Volgens Perry Moree, directeur-bestuurder van ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) is de financiering hard nodig. ‘Vanaf 2025 komt er een zorgplicht voor gemeenten en provincies om de toegang tot de openbare bibliotheek te waarborgen. Iedere inwoner heeft dan recht op een goed bereikbare volwaardige openbare bibliotheek. Daarvoor wordt de bibliotheekwet aangepast. Bibliotheken zijn allang niet meer de plek om alleen boeken uit te lenen, een volwaardige bibliotheek is er bijvoorbeeld ook voor taalcursussen en computertrainingen voor beginners. En om culturele activiteiten, voorleesmiddagen, inloopkoffie of belastingspreekuren te organiseren.’

Noord-Beveland en Veere hebben geen fysiek bibliotheekgebouw maar maken gebruik van bibliobussen. De dienstverlening in deze bussen wordt met het toekennen van deze uitkeringen uitgebreid. Zo krijgt de maatschappelijke functie van de bibliotheek, naast het lezen en de educatieve functie voor de scholen, meer aandacht in deze gemeenten.

Bibliobussen
Op het Zeeuwse platteland verzorgt de ZB de bibliotheekdienstverlening met bibliobussen:

  • De Biblioservicebus biedt ook niet-bibliothecaire dienstverlening, zoals een geldautomaat, een postkantoor, verkoop van en informatie over OV-producten en informatie over zorg en welzijn.
  • De ColumBus is de onderwijsservicebus die met het programma De Bibliotheek op School de scholen bezoekt.
  • De ZBBUZZ is het rijdend Informatieloket Digitale Overheid en (digi)taalloket in Noord-Beveland en Veere.  

Ga naar de Bibliobussen