Expositie Hangen met de vos

Gepubliceerd op: 30 mei 2024 16:30

Een rondreizende tentoonstelling van het Reynaertgenootschap in de ZB. Vanaf maandag 27 mei t/m 4 juli 2024 is de tentoonstelling ‘Hangen met de vos’ te zien in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van de ZB in Middelburg. De bezoeker wordt meegenomen door twee eeuwen jeugdbewerkingen van Reynaert. Aan de expositie zijn ook twee activiteiten verbonden: een kindervoorstelling van Kip van Troje en een lezing door dr. Rik Van Daele.

Geen ander werk uit de Nederlandstalige literatuur is zo vaak beschreven als het dierenverhaal Van den vos Reynaerde. Dit dertiende-eeuwse verhaal gaat over de strijd tussen goed en kwaad. Koning Nobel de leeuw houdt een hofdag. Eén dier schittert door afwezigheid: Reynaert de vos. De andere dieren doen hun beklag over zijn schurkenstreken, waarop de koning besluit Reynaert te dagen. Wanneer de vos uiteindelijk aan het hof verschijnt wordt hij veroordeeld. Hij moet hangen. Maar Reynaert laat zich niet zo gemakkelijk pakken. Zal het de vos lukken de dans te ontsnappen.

De tentoonstelling Hangen met de vos verkent vijf boeken die voor de jeugd zijn geschreven tussen 1839 en vandaag. Het is een kleine greep uit honderden Reynaertjes die ooit zijn verschenen. De Reynaert maakt sinds mei 2023 deel uit van de Canon van Vlaanderen. 

Rondom de expositie worden twee activiteiten georganiseerd. 

Bekijk de expositie in de agenda

Kindervoorstelling Kip van Troje

Op woensdagmiddag 12 juni om 15.15 uur giet theatergezelschap Kip van Troje het verhaal in een modern jasje. Mijnheer Neus vertelt, speelt, zingt en tovert verhalen over Reynaert de vos bij elkaar. Reserveer alvast kaartjes via de agenda.

Reserveer kaarten voor de voorstelling

Lezing door dr. Rik Van Daele

Voor volwassenen legt Reynaertkenner en -liefhebber dr. Rik Van Daele tijdens zijn lezing uit waarom wij het Middeleeuwse Reynaertverhaal vandaag de dag nog zouden moeten lezen. Het wordt een vertelling over onder andere de kracht van de taal, het beestachtige in de mens en fake news. Speciale aandacht gaat uit naar Reynaerts Zeeuwse roots. 

Bekijk de lezing in de agenda

https://www.reynaertgenootschap.be/