De provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 2 april 2024 09:29

De Nationale Voorleeswedstrijd is in volle gang! Wie zou dit jaar Voorleeskampioen van Nederland worden? Zeker is dat in deze spannende provinciale finale van Zeeland één van de kanshebbers wordt gekozen.

De provinciale finale van Zeeland wordt gehouden op 10 april 2024. Deze finale vindt plaats in ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg en begint om 9.30 uur. De organisatie is in handen van de Provinciale Ondersteuningsinstelling ZB Bibliotheek van Zeeland.

In totaal strijden 9 kinderen uit de groepen 7 of 8 van diverse basisscholen uit de provincie Zeeland om de titel ‘Provinciale Voorleeskampioen 2024’. De winnaar van de provinciale finale krijgt een grote beker, een boekenbon en een oorkonde. Tevens mag de winnaar op woensdag 22 mei het opnemen tegen de 11 andere provinciale voorleeskampioenen tijdens de extra feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, die wordt gehouden in TivoliVredenburg in Utrecht. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2024’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Gelijktijdig vindt de finale van de Provinciale Pabo Voorleeswedstrijd plaats. Drie kandidaten zullen strijden om een plek in de landelijke finale. Op woensdagavond 5 juni 2024 is de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd in Theater Kikker in Utrecht.  

Dit jaar hebben 3569 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Deze leerlingen, afkomstig uit de groepen 7 en 8, mogen zich schoolkampioen noemen. In de provincie Zeeland waren dit 96 kinderen.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie op de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.