Bijzondere gasten voor Zeeuwse Taalvrijwilligers

Gepubliceerd op: 2 november 2023 11:10

Ruim 300 taalvrijwilligers zetten zich in Zeeland in voor mensen die hun kennis van de Nederlandse taal willen verbeteren. Ze helpen zowel mensen met een Nederlandse achtergrond, als anderstalige burgers. De inzet van deze vrijwilligers is van onschatbare waarde voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Daarom zetten de Zeeuwse Bibliotheken en Taalhuizen de Zeeuwse taalvrijwilligers op zaterdag 11 november vanaf 10.00 uur in het zonnetje tijdens de speciaal voor hen georganiseerde Taalvrijwilligersdag in ZB Middelburg.

De Zeeuwse Taalvrijwilligersdag is een initiatief van Taalhuis Walcheren, (Digi)Taalhuis Oosterschelde en Taalpunten Zeeuws-Vlaanderen. Stichting Lezen & Schrijven levert een inhoudelijke bijdrage. Op deze dag krijgen alle taalvrijwilligers een gevarieerd en inspirerend programma aangeboden. Om kennis en vaardigheden te verbreden, is er een ruime keuze uit workshops over onder andere taalcoaching, didactische vaardigheden en interculturele beleefdheid. Daarnaast biedt de dag gelegenheid voor het uitwisselen van ervaring en kennis. 

Speciale gasten: Said el Haji en Han Polman, commissaris van de Koning in Zeeland

Said el Haji
Het openingsprogramma wordt verzorgd door schrijver en columnist Said el Haji, onder meer bekend van zijn boek Gemeente zegt ik Nederlands spreken. Hij verzorgt een lezing over zijn ervaringen met tweetaligheid, als NT2-docent en over zijn schrijverschap. 

Han Polman
Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, wordt op deze bijzondere dag officieel benoemd tot Beschermheer van Taalnetwerk Zeeland. 

Laagtaalvaardige inwoners

Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen en schrijven. In Zeeland betreft dit naar schatting 12% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. In Zeeland is er een breed aanbod voor mensen die hun taalvaardigheid willen verbeteren. Zo kunnen zij een cursus volgen op een (taal)school in de regio en staat er een leger aan taalvrijwilligers klaar om ze op een laagdrempelige manier te helpen met het oefenen van het lezen, schrijven of spreken en begrijpen van de Nederlandse taal.

Ook taalvrijwilliger worden?

Wil jij ook graag aan de slag als (digi)taalvrijwilliger? Meld je dan aan bij een van onze Taalhuizen of Taalpunten in Zeeland via Taalnetwerk Zeeland of informeer bij een Taalhuis of Bibliotheek in de buurt naar de mogelijkheden. 

Ga naar Taalnetwerk Zeeland