Een Suikerbietensage

Kunstzinnig Zeeuws erfgoedproject

Duik mee in de geschiedenis van de suikerbiet in Zeeland! De suikerbiet hoort tot ons cultureel erfgoed. Waar je ook kijkt, de suikerbiet is in Zeeland overal om ons heen. Al anderhalve eeuw lang wordt dit gewas in onze provincie verbouwd; sporen hiervan zijn nog altijd zichtbaar. 

Expositie 'Een Suikerbietensage'

Elke twee jaar organiseert de ZB in samenwerking met een Zeeuwse kunstenaar een project rondom de eigen Zeelandcollectie. Tot en met 6 april 2024 exposeert de Zeeuwse fotograaf Janne van Gilst nieuw werk in de ZB. Met de tentoonstelling ‘Een Suikerbietensage’ maakt zij een verbinding met de beeldcollectie van het Zeeuws Landbouwcentrum uit de Beeldbank Zeeland van de ZB. Ook experimenteert zij met de suikerbiet als grondstof voor haar kunstpraktijk. 

Vroeger ging dat met de hand, toen hadden we zulke machines nog niet.

Uit de Beeldbank Zeeland

Bezoek de Beeldbank

Educatieprogramma

In het bijbehorende educatieprogramma worden leerlingen door Van Gilst uitgedaagd zich te verdiepen in de suikerbietenteeltgeschiedenis van Zeeland; van zaadje, land, boer tot suiker. Vroeger en nu. Voor dit lesprogramma ontwikkelde zij een workshop anthotypie (oude fototechniek) met een emulsie van suikerbietenblad. Op de met emulsie bedekte papiervellen worden silhouetten of negatieven gelegd. Deze worden belicht met zonlicht. Door het verbleken van de emulsie, ontstaat er een afbeelding. Voor het eerst in de geschiedenis is er kunst van gemaakt van suikerbieten!

Over Janne van Gilst

Janne van Gilst is Zeeuwse. Ze bracht haar jeugd door op het eiland Noord-Beveland. Daar ontwikkelde zij een bewustzijn voor het landschap om haar heen. Sinds haar studie Documentaire Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag fotografeert Janne haar veranderende omgeving. Eerder werkte Van Gilst aan projecten over streekverhalen, landbouwtradities en de drang van de mens om het landschap te beheersen en te bedwingen. Haar werk wordt regelmatig nationaal en internationaal gepubliceerd en geëxposeerd.

Het verhaal van de suikerbiet

  • Reacties op Een Suikerbietensage Lees verder

    Tijdens de tentoonstelling 'Een Suikerbietensage' hebben we veel leuke reacties ontvangen van bezoekers. Op deze pagina lichten we er een aantal uit.

  • Blog | De suikerfabrieken van Sas van Gent Lees verder

    De eerste grote beetsuikerfabriek in Nederland werd in 1811 gebouwd in Oosterbeek. Zeeland telde van oudsher twee suikerfabrieken. Beiden stonden in Sas van Gent. De eerste fabriek werd gesticht in 1872 en had een particuliere eigenaar. De tweede Sasse suikerfabriek ging open in 1900 en was een coöperatieve.

  • Blog | Over honing, rietsuiker en bietsuiker Lees verder

    Tot de tijd van het kolonialisme, in de zestiende en zeventiende eeuw, was honing het enige middel dat vrij in de natuur beschikbaar was en waarmee mensen hun eten zoetten. Nadat de Europese landen na 1500 op grote schaal overzeese koloniën veroverden werd steeds meer gebruik gemaakt van rietsuiker.

  • Blog | De suikerbiet: het biologische verhaal Lees verder

    Suikerbiet of suikerbiet is een wortelgewas dat wordt geteeld om suiker te winnen. De plant is een gekweekte vorm van bieten. Suikerbiet is, net als aardappelen, tarwe en snijmaïs, een van de meest verbouwde gewassen in Nederland en België.

Dossier Suikerbiet

Bietenhaven van Geersdijk

Je zou het nu niet meer zeggen als je bij het haventje van Geersdijk staat. Maar zo’n honderd jaar geleden gonsde het hier in het najaar van bedrijvigheid. Wagens vol suikerbieten stonden aan de kade opgesteld om hun lading te lossen in de schepen die er aangemeerd lagen. Campagnetijd. Dat betekende een drukte van belang voor de boeren op Noord-Beveland.

Lees verder op de Zeeuwse Ankers

Industrieel Museum Zeeland

In de vaste collectie van het Industrieel Museum Zeeland kom je de (Zeeuwse) Industrie in alle aspecten tegen. Het museum is in zones en paviljoens ingedeeld waar steeds andere aspecten op een interactieve manier aan bod komen. Wist je bijvoorbeeld dat de Oranje-tompouce, Fruittella en Mentos van Zeeuwse bodem zijn? 

Ga naar het Industrieel Zeeuws Museum

Bietentocht

Sinds 1999 wordt in Zeeland de Bietentocht gevaren. Het idee achter deze tocht is het visueel en beleefbaar in stand houden van een stukje geschiedenis. De traditionele platbodems varen met symbolische hoeveelheden bieten die elke morgen gebracht worden met dank aan vele lokale boeren en aan boord genomen worden in een rieten mand.

Lees meer over de Bietentocht

‘Een Suikerbietensage’ is een samenwerking tussen ZB Bibliotheek van Zeeland, Centrum KCE Oosterschelderegio, fotograaf Janne van Gilst en wordt mede mogelijk gemaakt door Het Cultuurfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.