Vrienden van de ZB organiseren Vriendenmiddag

Gepubliceerd op: 21 november 2023 09:21

Meer informatie over Vrienden van de ZB

De Stichting Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek bestaat al sinds 1988 en maakt mede het cultureel programma van de ZB mogelijk. Daarnaast dragen de Vrienden bij aan het behoud van de bijzondere collecties, zoals het Oud-Bezit en de Zelandica, onder meer door restauratie, conservering en digitalisering.

Voorzitter Aschwin van den Abeele vertelt: “Voor slechts 20 euro per jaar kunnen alle Zeeuwen via de Vrienden de ZB steunen. Om ze daarvoor te bedanken, organiseert het bestuur jaarlijks een Vriendenmiddag in de ZB in Middelburg. Op zaterdag 25 november om 14.30 uur staat de middag in het teken van een bijzondere set boeken van Gerard van Loon, onder meer over munt- en penningkunde. Deze zes boeken werden in 1743 geschonken door het echtpaar Schorer-Van der Putte aan een van hun zoons.”

“De boekbanden zijn gemaakt in Middelburg door de Rozettenrolbinderij en opgesierd met het familiewapen, dat in goud op het voor- en achterplat is gestempeld. Deze set heeft de ZB onlangs kunnen kopen. Oud-conservator bijzondere boekbanden van de Koninklijke Bibliotheek, dr. Jan Storm van Leeuwen, verzorgt hierover een lezing. Daarnaast kunnen de Vrienden genieten van prachtige muzikale intermezzo’s in de sfeer uit die tijd en na afloop is er een gezellige Vriendenborrel.”

Over ditzelfde onderwerp is in de ZB ook een expositie te bewonderen. Van 15 november t/m 9 december 2023 zijn in het souterrain 18e-eeuwse boekbanden, boeken en penningen te bewonderen.  

Toegangskaartjes voor de Vriendenmiddag zijn los te koop à 5 euro per persoon. Vriend worden en er op 25 november gratis bij zijn kan via een inschrijfformulier aan de balie van de ZB of via het online aanmeldformulier.