Klokhuis Meet Up over AI voor basisscholen

Gepubliceerd op: 22 februari 2024 10:42

Op dinsdag 5 maart 2024 organiseren jeugdprogramma Het Klokhuis en de ZB een interactieve Meet Up over Artificial Intelligence, oftewel AI. Dit gebeurt naar aanleiding van de vier Klokhuis-uitzendingen over dit onderwerp. Presentator Tirsa With spreekt van 13.15 tot 14.00 uur met gasten en leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van scholen uit het hele land. Iedere school kan de livestream volgen via een digibord in de klas.

Een Snapchat maken met een grappige filter, slimme stofzuigers of ChatGPT je spreekbeurt laten schrijven: Kunstmatige Intelligentie is overal. Maar wat is het precies en wat kunnen we er mee? Informaticus Maarten Lamers legt in de studio uit hoe machines zichzelf slimmer maken en wat het verschil is tussen ons menselijke brein en het computerbrein. 

Onderzoeker Oumaima Hajri vertelt waar we kunstmatige intelligentie allemaal tegenkomen. Ontzettend handig, maar het is volgens haar ook belangrijk om zelf kritisch te blijven nadenken. Waarom dat van belang is, legt ze uit tijdens de Meet Up.

De derde gast is basisschooldocent Tim Vissers. Met zijn bedrijf Futuremindz ontwikkelt hij ‘Futureproof’ lesmateriaal. Tim laat zien waar je Kunstmatige Intelligentie kunt tegenkomen in de klas. Tijdens de Meet Up daagt hij de leerlingen uit om zelf aan de slag te gaan met de AI-studio van Het Klokhuis.

Meedoen op de videowall

Drie klassen schuiven virtueel aan en zijn in beeld op de videowall. Ze gaan op die manier direct in gesprek met de gasten in de studio. Wil je met jouw klas live in beeld meedoen op de videowall in de studio? Opgeven kan via het aanmeldformulier.  Klassen die niet via de videowall meedoen, kunnen altijd meekijken met de livestream.

Lespakket

De Meet Up op 5 maart maakt onderdeel uit van Het Klokhuis over AI. Vanaf 7 maart zal elke donderdag in maart een Klokhuis-aflevering over AI te zien zijn op NPO Zapp. Daarnaast ontwikkelde Het Klokhuis een lespakket bij deze serie en een interactieve online tool: de Klokhuis AI Studio. Hierin leren kinderen hoe AI werkt en kunnen ze spelen met een aantal AI’s.

Voor wie?

De onderwerpen in de livestream sluiten aan bij het curriculum van groep 7 en 8. De Klokhuis Meet Up Artificial Intelligence bevordert Burgerschapscompetenties, 21-eeuwse vaardigheden en sluit aan bij kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld. Bekijk de agenda van de ZB voor de data van de volgende Meet Ups. 

Bekijk alle Klokhuis Meet Ups