Interactieve VPRO- en Klokhuis-livestreams voor scholen

Gepubliceerd op: 4 december 2023 13:46

Op 19 en 20 december organiseert de ZB in samenwerking met Het Klokhuis (NTR) en VPRO Tegenlicht interactieve livestreams voor het basis- en voortgezet onderwijs. Scholen uit het hele land kunnen live meekijken naar een interactieve talkshow vanuit de ZB. Leerlingen sturen live vragen in die beantwoord worden door de gasten aan tafel.

Klokhuis-livestream over Oud worden

Bovenbouwklassen van het primair onderwijs kunnen op 19 december 2023 van 11.00 tot 11.45 uur live meedoen met de Klokhuis-livestream over Oud worden, naar aanleiding van de gelijknamige tv-uitzending. Als je oud wordt, gaat bewegen lastiger, krijg je grijze haren en vergeet je sneller dingen. Hoe dat komt, legt verouderingsbioloog Peter de Keizer uit in de studio. Ook zit de 80-jarige Cisca aan tafel. Ze werkt nog volop en voelt zich nog helemaal niet oud. Hoe blijf je zo lang mogelijk gezond en kunnen we in de toekomst onsterfelijk worden? En zo ja, moeten we dat eigenlijk wel willen?

Elke basisschoolklas kan vanuit de klas live meekijken en vragen insturen via een speciaal WhatsApp-nummer. Drie klassen schuiven zelfs virtueel bij hen aan via een videowall en gaan direct in gesprek met de studio.

Meekijken en je klas opgeven voor de Klokhuis-livestream

Future Stories livestream over De Wegwerpmaatschappij

Op 20 december vindt van 11.00 tot 11.45 uur de Future Stories livestream De Wegwerpmaatschappij plaats, geschikt voor bovenbouwklassen van het voortgezet onderwijs. Aan de hand van de gelijknamige Tegenlicht-uitzending praat presentator Yora Rienstra onder andere met promovendus Jelle Joustra, die zich op verschillende manieren inzet om de wegwerpmaatschappij tegen te gaan. Iemand wie dat ook doet, is Sam Zegelink: eigenaar en bedenker van het duurzame tassenmerk Saint Muze. Maar hoe komt het dat we zo graag nieuwe spullen kopen? Dat legt consumentenpsycholoog Patrick Wessels uit in de studio.

Middelbare scholen uit het hele land kunnen live meekijken en reageren op stellingen. Zes klassen zijn zichtbaar op de videowall in de studio.

De interactieve livestreams worden beide aangevuld met een passende lesbrief van Cubiss.

Meekijken en je klas opgeven voor de Future Stories livestream