Zeeuwse collectie

Beeldbank Zeeland

In onze Beeldbank zijn 240.633 afbeeldingen opgenomen. Deze foto’s, prentbriefkaarten, affiches, tekeningen en prenten geven een beeld van Zeeland door de jaren heen.

Meer over Beeldbank Zeeland

Krantenbank Zeeland

Krantenbank Zeeland

Krantenbank Zeeland bevat 2,24 miljoen pagina's. Daarmee behoort Krantenbank Zeeland tot de grootste vijf krantenbanken van Nederland.
 

Meer over Krantenbank Zeeland

Tijdschriftenbank Zeeland

Tijdschriftenbank Zeeland

De inhoud van 35 tijdschriften en jaarboeken is online terug te vinden in de Tijdschriftenbank Zeeland.

 

Meer over Tijdschriftenbank Zeeland

Geluidsbank Zeeland

Geluidsbank Zeeland

De geluidscollectie van ZB bevat een paar duizend geluidsopnamen van interviews, dialecten, radiouitzendingen, lezingen en hoorspelen.
 

 

Meer over Geluidsbank Zeeland

Encyclopedie van Zeeland

Encyclopedie van Zeeland

De drie delen van de Encyclopedie van Zeeland vormen de basis van deze wiki, die is opgezet, herzien en uitgebreid door ZB. Ook zijn er nieuwe onderwerpen toegevoegd op het gebied van landbouw, volkskunde, muziek, sport, economie en bedrijven.

 

Meer over Encyclopedie van Zeeland

Zee(uw)post

Zee(uw)post

Veel brieven die in de 17de en 18de eeuw werden geschreven en overzee werden gestuurd, kwamen nooit aan. De hele lading van een gekaapt schip werd in beslag genomen. Deze 'Sailing Letters' belandden uiteindelijk in The National Archives in Londen. Een aantal brieven is nu gefotografeerd, getranscribeerd, vertaald en in te zien.

Meer over Zee(uw)post

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers vertelt de verhalen over het verleden en heden van Zeeland. Verhalen over landschappen, monumenten, mensen en voorwerpen in een provincie op de grens van zee en land. 

Naar Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Boekenprijs

Zeeuwse Boekenprijs

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking.  

Meer over Zeeuwse Boekenprijs

Zeeuwse streekliteratuur

Zeeuwse streekliteratuur

Overzicht van de uitleenbare Zeeuwse streekliteratuur aanwezig in de ZB: Zeeuwse streekromans, familieromans, literaire romans, dialectboeken, speelfilms, stripboeken, jeugdboeken, toneelstukken, gedichten en volksverhalen.

Meer over Gids Zeeuwse streekliteratuur

PPF-reeks

Seneca


De reeks Perfectum-Praesens-Futurum (verleden-heden-toekomst) werd in 2017 geïnitieerd door ZB-directeur Perry Moree. De serie wordt onder auspiciën van ZB uitgegeven en alle deeltjes verschijnen in hetzelfde pocketformaat.
De inhoud van de reeks handelt over bekende Zeeuwen uit het verleden en onderwerpen op het gebied van de Zeeuwse letterkunde, wetenschap en geschiedenis.

Meer info over de PPF-reeks

Catalogus

Waar vind je boeken over Zeeland of Zeeuwse boeken?

ZB heeft een uitgebreide collectie materialen over Zeeland.

Van genealogie tot fietsgids. Van Zeeuwse roman tot geschiedenisboek. Je vindt de boeken in het Zeelandpaviljoen.

Wil je een overzicht van Zeeuwse boeken in Middelburg? Kijk dan in de catalogus. Ook bij de bijzondere collecties is veel Zeeuws te vinden.  

Vind Zeeuws materiaal in de catalogus