Prijzen van de ZBP

Vanaf de zesde editie van de Zeeuwse Boekenprijs in 2009, breidde de organisatie, bestaande uit het Zeeuws Tijdschrift en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland zich uit: de PZC werd verantwoordelijk voor de PZC Publieksprijs. Daarnaast vervielen de categorieën en kwam er een nieuwe prijs bij: die voor het beste boek over een Zeeuws onderwerp.

Alles waarmee een jury te maken krijgt wordt bekritiseerd, ook de Zeeuwse Boekenprijs. Voor de prijs worden zowel boeken over Zeeland als boeken van auteurs met een Zeeuwse achtergrond genomineerd. Daarom was het verwijt dat de jury appels met peren vergeleek dan ook niet altijd ongegrond. Om deze reden werd de PZC bij de organisatie betrokken. De krant besteedt jaarlijks ruim aandacht aan alle ingezonden boeken. 

De prijzen bestaan uit een geldbedrag en een kunstwerk van, sinds 2018, een jaarlijks wisselende Zeeuwse kunstenaar. In 2018 was dat beeldend kunstenares/keramiste Willy Leynse. Zij maakte een beeldje voor elke shortlistauteur en een specifiek beeldje voor de grote winnaar van de ZBP. Dit jaar maakte Tonnie Dieleman de kunstwerkjes.

Tot 2012 was dit een ‘Zeeuws meisje’ dat daarna werd vervangen door een keramische tegel met Zeeuws meisje van beeldend kunstenaar Eva Crebolder. 

Accolades

Vanaf 2013 werden de accolades ingevoerd. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut en het best uitgegeven boek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de short- of longlist.

Voorheen: Jan Bruijnsprijs

Jan Bruijns is de in 2000 overleden Goese boekhandelaar en uitgever. De Jan Bruijnsprijs was voorheen de Jan Bruijns Publieksprijs. In 2009 werd de opzet veranderd. De Jan Bruijnsprijs werd de algemene prijs voor het beste Zeeuwse boek met een Zeeuws onderwerp.
Een Zeeuwse auteur die een prachtige roman schrijft over de lotgevallen van een Amsterdamse hoofdpersoon dingt hier dus niet mee, maar de laatste Vicky Hartman weer wel. Een historicus die schrijft over de Nederlandse popmuziek doet niet mee, maar als hij of zij schrijft over een Zeeuwse band doet de inzending wel mee voor deze prijs.

Prijs van de Zeeuwse Boekhandel

Deze is in de plaats gekomen van de Jan Bruijnsprijs. De naam Jan Bruijns werd vervangen omdat bleek dat onduidelijk was wie de prijs nu precies uitreikte. Inhoudelijk wordt de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel breder opgevat, het is een oeuvreprijs.
Winnaar kan zowel een Zeeuwse recensent of een uitgever zijn, maar ook een schrijver of journalist. De mening van alle Zeeuwse boekhandels dient unaniem te zijn en een statement te maken, zodat het èchte Zeeuwse Boek wordt bekroond.

PZC Publieksprijs

Bezoekers van de bibliotheken en boekwinkels in Zeeland konden voorheen stemmen op de genomineerde titels via een voorgedrukt formulier met zes vakjes en een zevende vakje voor die lezers die het niet met de keuze van de jury eens waren en hun eigen keuze uit de lijst van ingezonden boeken wilden invullen. De winnaar hiervan sleepte de Jan Bruijns Publieksprijs in de wacht.
Vanaf 2009 wordt dit de PZC Publieksprijs. Via de website van de PZC konden de krantenlezers stemmen op hun favoriete Zeeuwse boek van 22 oktober tot en met 2 november 2018. Dit jaar is er geen PZC publiekprijs.

Zeeuwse Boekenprijs

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs, de hoogste prijs die een Zeeuwse auteur binnen de provincie kan winnen op het gebied van literatuur en non-fictie, wordt door de jury van de ZBP toegekend aan wat naar haar idee het beste Zeeuwse boek van dat jaar is (publicatie tussen 15 juli en 15 juli). Het boek kan geschreven zijn door een Zeeuwse auteur en/of een Zeeuws onderwerp hebben.
In 2012 bestond de Zeeuwse Boekenprijs precies tien jaar. Het Zeeuws Tijdschrift (jrg. 62, nr. 7-8, 2012) kwam daarom met een speciaal themanummer over de prijs: Tien jaar Zeeuwse Boekenprijs.