Strategie

Het Strategisch Plan van ZB voor 2022-2025

De Bibliotheek is van alle tijden en van ons allemaal. Een plek waar alle Zeeuwen welkom zijn. Of je nu geniet van lezen, wilt leren, op zoek bent naar inspiratie of informatie, of anderen wilt ontmoeten – het mag allemaal. Uiteraard kun je bij ons ook online veel vinden en jezelf ontwikkelen.

De Bibliotheken spelen een belangrijke rol in de samenleving. We willen graag bereiken dat iedereen vlot de Nederlandse taal spreekt en leest, digitaal mee kan komen en de kans heeft zich een leven lang te ontwikkelen. We zetten ons in om iedereen toegang te geven tot alle informatie die voorhanden is en kennis te laten maken met literatuur, kunst en cultuur.

Ook zijn we een ontmoetingsplek, waarmee we eenzaamheid proberen tegen te gaan. Dit alles bereiken we niet alleen, maar samen met onze partners. In iedere gemeente doen we dat op een andere manier – net waar dáár behoefte aan is. We werken daarom nauw samen met gemeenten, scholen, culturele en maatschappelijke organisaties. Elke Bibliotheek heeft zo een eigen lokale kleur, maar ons doel blijft hetzelfde.

Onze naam zegt het al: we verbinden het bibliotheek(net)werk in Zeeland. Als ZB ondersteunen we daarnaast de Ontwikkelagenda Cultuurveld 2021-2024 van de Provincie Zeeland. Dat doen we door vanuit cultuur de verbinding te zoeken met andere domeinen, of het nu gaat om economie, marketing, natuur, leefbaarheid, vorming of maatschappelijke opgaven in Nederland en Europa.

Strategie ZB 2022-2025