Wetenschapsdag 2022

Wetenschapsdag Zeeland 1 oktober 2022


Op 1 oktober wordt de ZB aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg van 10.00 tot 16.00 uur omgetoverd tot één groot laboratorium voor kinderen.  

Er zijn activiteiten waar je doorlopend aan kunt meedoen zodra er een plekje vrij is. Ook zijn er activiteiten met een starttijd en maximum aantal kinderen (ouders mogen altijd als begeleider mee). Hiervoor moet je op de dag zelf inschrijven op het formulier bij de locatie van de activiteit. Voor een aantal activiteiten geldt op=op.

De meeste activiteiten zijn geschikt voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Broertjes, zusjes, (groot)ouders en verzorgers zijn natuurlijk ook van harte welkom. Toegang is gratis.

Kom ook ontdekken hoe leuk de wereld van techniek en wetenschap kan zijn!

PROGRAMMA

Programmeren met de Ozobot

Lab out of the box
ZB Bibliotheek van Zeeland

Wanneer: doorlopend
Waar: begane grond

Programmeer zelf met lijnen en kleuren de vrolijke, slimme miniatuurrobot Ozobot.

Deze activiteit wordt aangeboden door de ZB en maakt deel uit van de leskist ‘Lab out of the Box’. Deze is voor leerkrachten ook te boeken bij ZB voor gebruik in de klas.

Zonne-energiebootjes maken

Zeeuwse Modelbouwvereniging Zuid-ZuidWest

Wanneer: doorlopend
Waar: eerste verdieping

Bouw zelf een zonne-energiebootje. Het motortje en de zonnecel solderen we samen aan elkaar, daarna knutselen we het bootje in elkaar en dan varen maar! Bouwpakketjes zijn op 1 oktober voor
€ 7,50 verkrijgbaar bij de Klantenservice.

Deze activiteit wordt aangeboden door de Zeeuwse Modelbouwvereniging Zuid-ZuidWest.De vereniging is opgericht in 1979 en is gevestigd in Terneuzen. Zuid-Zuidwest organiseert regelmatig vaardagen en tentoonstellingen en is actief op evenementen.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door De Pooter Personeelsdiensten.

Insecten bouwen

HEMA

Wanneer: doorlopend
Waar: Het Plein | begane grond

Wil jij meer weten over insecten? Met de HEMA bouwinsecten, die je als 3D puzzeltjes in elkaar kunt zetten, ontdek je er alles over. En je mag er ook één mee naar huis nemen.

Deze activiteit wordt aangeboden door HEMA. Bij HEMA kon je afgelopen voorjaar de grote insectenverzameling bij elkaar sparen, met 12 bouwinsecten. De overgebleven pakketjes zijn gedoneerd aan de ZB t.b.v. de Wetenschapsdag.

In de ban van de wind

Zeeuwind

Wanneer: doorlopend
Waar: eerste verdieping

Als Zeeuwind zijn wij natuurlijk helemaal in de ban van het element wind. Zo maken we handig gebruik van de wind door stroom op te wekken bij onze windparken. Maar wat is wind nou eigenlijk?
Tijdens de wetenschapsdag kun je bij de stand van Zeeuwind langskomen om een tof proefje te doen met wind. Dit proefje is een voorbeeld van wat in de natuurkunde de wet van Bernoulli heet. Nieuwsgierig naar hoe dit in z’n werk gaat? Kom dan zeker even langs.

Deze activiteit wordt aangeboden door Zeeuwind, de grootste burgercoöperatie op het gebied van energie in Nederland. Zeeuwind gaat met een groep mensen samen aan de slag om Zeeland te verduurzamen. Iedereen mag lid worden van Zeeuwind dus jij ook. Ga voor meer informatie naar www.zeeuwind.nl
 

Waterlab

Dutch Wavemakers

Wanneer: doorlopend
Waar: souterrain

Er is vandaag een echt waterlab aanwezig. Door het uitvoeren van kleine, eenvoudige proeven met alledaagse materialen leer je hoe belangrijk water is. Het is niet vanzelfsprekend dat er schoon water uit de kraan komt. Daarnaast komen onderwerpen als zwerfafval en de veranderingen in ons klimaat
aan bod. Geïnteresseerd in deze thema’s? Kijk dan ook eens op yesc.nl en denk mee over de energietransitie (speciaal voor kinderen).

Deze activiteit wordt aangeboden door Dutch Wavemakers, hun missie is om jongeren met een passie voor water en energie, bij elkaar te brengen in een steeds groeiende nationale en internationale community. Deze jongeren leiden ze op tot Dutch Wavemaker en brengen hen bij elkaar tijdens fysieke evenementen en op een online platform.

Virtual Reality

Damen

Wanneer: doorlopend
Waar: eerste verdieping

Sinds een jaar of drie probeert DSNS (Damen Schelde Naval Shipbuilding), samen met de Koninklijke Marine, nieuwe trainingstechnieken uit waaronder het gebruik van Virtual Reality (VR). De demonstratie die wij tijdens de Wetenschapsdag laten zien, is een operationele training voor twee personen. Samen met een andere speler bedien jij het ‘combat managementsysteem’ om een aantal drones uit te schakelen. Succes!


Deze activiteit wordt aangeboden door Damen Naval, onderdeel van het familiebedrijf Damen Shipyards Group in Vlissingen, Schiedam en Hamburg. Op basis van tientallen jaren opgebouwde ervaring biedt Damen Naval marines wereldwijd een breed scala aan defensie- en veiligheidsschepen. Damen Naval heeft meer dan 420 schepen geleverd aan tevreden klanten over de hele wereld.

Tijd voor Slijm

Mad Science

Wanneer: 11.00 uur en 15.00 uur (duur: 1 uur)
Waar: souterrain
Maximaal aantal deelnemers: 24

Tijd voor slijm is een superleuke workshop over polymeren en hun eigenschappen. Polywat? Deze moeilijke begrippen uit de scheikunde worden uitgelegd door middel van, je raadt het al...SLIJM!

Mad Science verbaast kinderen, daagt ze uit en maakt ze slimmer. Ruim tweehonderd professoren brengen jaarlijks 300.000 kinderen in Nederland in aanraking met het leukste van wetenschap en techniek. Op scholen, bij Bibliotheken en events.

Laat maar waaien

Terra Maris

Wanneer: doorlopend
Waar: eerste verdieping

Hoe meer wieken, des te meer energie? Kom maar uitproberen: 2, 3, 4 of 5 wieken? Meten is weten!

Deze activiteit wordt aangeboden door Terra Maris, hét familiemuseum in Oostkapelle, waar je op een afwisselende en levendige manier met beeld en geluid, prachtige maquettes, een groot zee-aquarium, skeletten, schelpen, en opgezette dieren alles over het Zeeuwse landschap en de natuur ontdekt. Op dit moment is er de tentoonstelling ‘Van mammoet tot spijkerbroek’, gewijd aan de uitdagingen waar we nu voor staan: veranderend klimaat en daarmee een veranderende wereld.

Zaadbommen maken

CitySeeds

Wanneer: doorlopend
Waar: Leescafé | begane grond

Vandaag nemen we de zaden van diverse onkruiden en andere planten onder de loep van de microscoop. Zo leer je de manier van verspreiding te herleiden aan de vorm van het zaad (wind, weerhaken, ballistisch, eetbare vruchten, mierenbroodje). Vervolgens maak je zelf je eigen zaadbommen met een wilde zaden mix. Natuurlijk mag je deze mee naar huis nemen.

Deze activiteit wordt aangeboden door stichting Gemeenschapstuin CitySeeds, een non-profitorganisatie die door middel van het opzetten en onderhouden van een stadstuinbouwproject wil voorzien in gezond en vers voedsel voor huishoudens waar gezonde verse groente en fruit geen vanzelfsprekendheid zijn.

Show: chemische knallen

Mad Science

Wanneer: 14.00 uur (duur: 45 minuten)
Waar: Auditorium | souterrain

Een wervelende show met coole experimenten uit de natuur- en scheikunde. Alsof dat nog niet genoeg is, schiet er schuim de lucht in en hebben we een vurige afsluiting!

Bouw je eigen geodetische koepel

ZB Bibliotheek van Zeeland

Wanneer: doorlopend
Waar: Het Plein | begane grond

Ontdek hoe snel jij met minimale inspanningen, snel een grote koepel kunt bouwen door het gebruik van bijzondere driehoeksvormen.

Neem een kijkje in de micro-wereld

IVN natuureducatie Walcheren

Wanneer: doorlopend 
Waar: souterrain

Kijk mee naar de natuur door de microscoop en ontdek een hele wereld die voor veel mensen verborgen blijft!

Deze activiteit wordt aangeboden door IVN natuureducatie Walcheren.

Borrelende drankjes, raketijsjes en sterrenmuffins

ZB Leescafé

Wanneer: doorlopend
Waar: Leescafé, begane grond (diversen) en souterrain (borrelende drankjes)

Help, er komt rook uit mijn drankje! Kom jij proeven? Door de toepassing van droogijs borrelt en rookt jouw drankje op spectaculaire wijze!

Deze activiteit wordt aangeboden door SEC Catering, dé cateraar van Zeeland.

Quiz: hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

Energie Zeeland

Wanneer: doorlopend
Waar: eerste verdieping

Doe de quiz om te checken of jij je bewust bent van de invloed die jij en wij allemaal hebben op onze omgeving. Natuurlijk maak je kans op een leuke prijs!

Deze activiteit wordt aangeboden door de ZB en de digitale etalage: een website over energie en duurzaamheid met thema's zoals: waterstof, wonen zonder aardgas, zonne-energie, afval en recycling.

Bouw een zo sterk mogelijke brug met LEGO Technic

Stukje bij Stukje

Wanneer: doorlopend
Waar: souterrain

Welke constructie moet je maken om sterke bruggen van LEGO® te bouwen? Leer, ontdek en experimenteer zelf met technisch LEGO®!

Deze activiteit wordt aangeboden door Stukje bij Stukje. Dé winkel voor nieuwe en tweedehands LEGO® in Middelburg. Ze verkopen nieuwe en tweedehands dozen LEGO®, losse steentjes in alle kleuren en maten, poppetjes, grondplaten en nog heel veel meer. Alle losse LEGO® ligt op kleur gesorteerd in de winkel.

KidsCollege: van bewegende robots tot bewegende karakters in games

UCR | professor Frank van der Stappen

Wanneer: 11.00 uur (duur: 45 minuten)
Waar: Auditorium | souterrain

Robots helpen mensen al zo’n 85 jaar om werk sneller, goedkoper, preciezer of veiliger uit te voeren. Zijn robots echt altijd nodig of bestaan er soms ook goedkopere oplossingen? En waarom is onderzoek over robots nuttig voor karakters in animatiefilm en games? In dit college vertelt (professor) Frank van der Stappen je er alles over.

Deze activiteit wordt aangeboden door University College Roosevelt (UCR) in Middelburg. Hier volg je als aankomend bachelorstudent een breed honoursprogramma met een internationaal karakter. Je studeert met studenten die afkomstig zijn uit landen over de hele wereld. De voertaal is Engels. Binnen de opleiding van het UCR, Liberal Arts and Sciences, komen diverse wetenschappelijke disciplines aan bod. Omdat de opleiding kleinschalig is, is er veel persoonlijk contact tussen studenten en docenten. 

Plastic Soup

HZ University of Applied Sciences

Wanneer: doorlopend
Waar: eerste verdieping

De grote hoveelheid plastic in zee is een groot probleem. Als we niets doen, zit er in 2050 qua gewicht meer plastic dan vis in de zee.

De zee biedt ook een oplossing voor het probleem: plastic gemaakt van zeewier. Hier kun je bijvoorbeeld een waterbubbel van maken, waardoor je geen plastic flesjes meer nodig hebt.
Ook kun je het zeewierplastic gebruiken voor een laagje rondom groenten en fruit. Hierdoor blijven deze langer vers. Dit zeewierplastic is natuurlijk en volledig afbreekbaar.

We laten in de ZB zien hoe je waterbubbels en zo’n laagje rondom een appel of peer maakt. Helpen en proeven jullie mee?

 

3D-printen, scannen, VR, AR en meer

3D-portal

Wanneer: 10.30 uur | 11.45 uur  | 13.30 uur | 14.45 uur (duur: 1 uur)
Waar: Wim Hofman en Johanna Kruit zaal | souterrain
Maximaal aantal deelnemers: 15

We komen het in het dagelijks leven steeds meer tegen, denk bijvoorbeeld aan een museum bezoeken door middel van Virtual Reality waardoor het mogelijk is om thuis vanuit je stoel door het museum te dwalen, of een meubelstuk voordat je het koopt eerst bekijken via Augmented Reality. Maar wat is het nou precies, hoe werkt het en wat is het verschil tussen Virtual Reality en Augmented Reality?

In deze workshop word je meegenomen in de nieuwe wereld van 3D-printen, Virtual Reality, Augmented Reality, Holografie en nog veel meer nieuwe technieken en krijg je uitleg aan de hand van voorbeelden en toepassingen.

3D-pennen en -printers

Bibliobussen ZB

Wanneer: 10.00 uur | 11.00 uur| 12.30 uur | 13.30 uur | 14.30 uur (duur: 45 minuten) 
Waar: De Klapbank, begane grond

Kom kijken en ervaren hoe 3D-printen werkt, van minuscule onderdelen voor een nieuwe hartklep tot leuke gadgets, van heerlijke chocolade tot zelfs biefstukken. Met 3D-printen zijn de mogelijkheden eindeloos, we vertellen je er graag meer over. En dit mag je natuurlijk ook zelf proberen met behulp van een 3D-pen.

Deze activiteit wordt aangeboden door de ZB Bibliobussen die deel uit maken van het netwerk van Bibliotheekvoorzieningen in Zeeland. Ze zijn de toegangspoort tot de collecties en diensten van alle Bibliotheken in Zeeland. Alle Bibliobussen beschikken over een oplaad- en afhaalpunt. Er zijn anonieme OV-chipkaarten, informatiefolders en serviceformulieren verkrijgbaar. De Bibliobussen hebben ruim 70 halteplaatsen in Zeeland boven de Westerschelde.  

Armbandje maken van stroomdraad

Paree i.s.m. Huis van de Techniek

Wanneer: 10.00 uur | 11.00 uur | 13.00 uur | 14.00 uur | 15.00 uur (duur: 30 minuten)
Waar: begane grond
Maximaal aantal deelnemers: 10

Maak een armbandje van stroomdraad met je eigen naam erop.

Paree is gevestigd in ’s-Heerenhoek en gespecialiseerd in industriële automatisering, elektro, beveiliging, telecom, IT, klimaattechniek, sanitairtechniek en een combinatie van deze diensten. Het Huis van de Techniek leidt techniekambassadeurs op, die jongeren inspireren en enthousiasmeren voor een technische opleiding en beroep. www.huisvandetechniek.nl.
 

Mini-Tesla rijden

ZorgSaam ziekenhuis Terneuzen

Wanneer: doorlopend 
Waar: begane grond

Stap in een elektrische mini-Tesla en volg het parcours. Voor jonge coureurs tussen de 6 en 10 jaar.

Deze activiteit wordt aangeboden door De kinder- en jeugdafdeling van ZorgSaam heeft meerdere mini Tesla’s. Eén daarvan is vandaag in de ZB, zodat jij kunt ervaren hoe het is om in een Tesla te rijden.
 

Kettinkjes, armbandjes en sleutelhangers maken

Werk en Vakmanschap

Wanneer: doorlopend
Waar: eerste verdieping

Maak een kettinkje, armbandjes of sleutelhanger en sla met slagletters je naam in het hangertje.

Deze activiteit wordt aangeboden door Werk en Vakmanschap in Terneuzen, dat onderdeel is van een landelijk samenwerkingsverband van honderden technische en industriële bedrijven.
 

Reageerbuisje met snoepjes vullen

ZB Bibliotheek van Zeeland

Wanneer: doorlopend
Waar: begane grond

In een laboratorium werken de wetenschappers met reageerbuisjes. Hier vul je je eigen reageerbuisje met lekkere snoepjes!
 

Magnetenshow

Eric De Metsenaere

Wanneer: doorlopend
Waar: eerste verdieping

De gedreven fysicaleraar Eric De Metsenaere heeft magnetisme als specialiteit. Hij geeft vandaag een heuse 'Magnetenshow' met veel leuke proeven en zelfs enkele goocheltrucjes.