vantoortelboom

Presentatie nieuwe roman Jan Vantoortelboom

 

Eind mei verschijnt de nieuwe roman Mauk van Jan Vantoortelboom bij Atlas Contact.

Op vrijdag 2 juni 2023 vieren we dit van 15.30 tot 18.00 uur in de ZB in Middelburg, tijdens een vrijdagmiddagborrel met een interview door Rolf Bosboom (PZC). Jan Vantoortelboom zal in het Zeelandpaviljoen spreken over het tot stand komen van zijn nieuwe roman en ook enkele passages voorlezen.
 

Over Mauk (2023)

Literaire geboorte van een alterego door een meesterlijk stilist. Hoe weert een kind zich tegen de demonen van zijn vader?
Mauk is oud en ziek en ligt in een bed bij het raam. Hij wordt verzorgd door Jenny, de dochter van een vrouw die hij ooit liefhad. Mauk leeft in zijn herinneringen: hij was een kind dat de kleur van de achtergrond aannam. Totdat zijn moeder tot bloedens toe wordt verwond. Het is te veel om te bevatten. Op dat moment overmeestert Henri, de grote moedige broer die hij altijd wenste, zijn gedachten. Henri beschermt hem, niet tegen het geweld van een dreigende buitenwereld, maar tegen dat van zijn tirannieke vader.
Als Mauk op twaalfjarige leeftijd geconfronteerd wordt met een tragedie is Henri de enige die hem kan helpen. Mauk is het verhaal van een getraumatiseerd kind dat zich niet kan weren tegen de demonen van een vader, maar er door zijn vervormde verbeelding toch in slaagt zich staande te houden.

Jan Vantoortelboom

Jan Vantoortelboom (1975) is auteur, columnist voor de PZC en docent aan de Schrijversvakschool Amsterdam en het online schrijfplatform Editio. Ook is hij eigenaar van Schrijfvrijer, het bedrijf dat hij begin 2021 oprichtte, en geeft hij in zijn schrijfhuis in de Zeeuwse polders masterclasses fictie schrijven.

In 2011 verscheen zijn debuut: De verzonken jongen. Het boek won De Bronzen Uil 2011, de Prijs Letterkunde West-Vlaanderen 2012, en stond op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2011.
Zijn tweede roman, Meester Mitraillette, verscheen in februari 2014 bij uitgeverij Atlas Contact. De roman werd door het DWDD-boekverkoperspanel verkozen tot Boek van de Maand en geshortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2014. Het werd een bestseller. De Engelse vertaling van Meester Mitraillette – His Name is David – verscheen in 2016 (World Editions).
De man die haast had zag het daglicht op 26 februari 2015 en won de Zeeuwse Boekenprijs 2015. In april 2017 kwam De Drager uit en in 2019 Jagersmaan.

Op 30 mei 2023 verschijnt Vantoortelbooms nieuwste roman: Mauk.
 

Rolf Bosboom

Rolf Bosboom studeerde in een inmiddels zeer grijs verleden Nederlandse taal- en letterkunde - en rondde de opleiding zelfs af - voordat hij uitweek naar Zeeland. Daar schrijft hij voor de PZC al drie decennia lang over alles wat er in de provincie speelt, waaronder (in 2011) misschien wel de allereerste recensie van het werk van Jan Vantoortelboom.