Thrillerfestival

Zeeuws Thriller Festival 2023

Op vrijdag 9 juni vindt in de gotische sferen van de Middelburgse Wandelkerk de eerste editie van het Zeeuws Thriller Festival plaats. Een avond vol spanning, interviews, signeersessies en een sinistere wandeling. Te gast zijn thrillerschrijvers Jeroen Windmeijer, Jet van Vuuren, Mark de Groot en Wim Hendrikse.  

De vier thrillerauteurs gaan onder leiding van presentator en gespreksleider Myrthe Jansen in gesprek over de kunst van een sterke thriller en de kracht van Zeeland als decor in Scandi noir. Na de meet & greet en het signeren is het tijd om de duistere kant van Middelburg te ontdekken tijdens een sinistere wandeling door de binnenstad.

Programma 9 juni 2023

19.00 uur Inloop
19.30 uur Aanvang Zeeuws Thriller Festival
20.30 uur Pauze
21.00 uur Vervolg Zeeuws Thriller Festival
22.15 uur Meet & Greet, boekverkoop en signeren
22.30 uur Aanvang Sinistere wandeling

Sinistere wandeling met Jan J.B. Kuipers
Schrijver, dichter en publiekshistoricus Jan J.B. Kuipers neemt je mee door Mysterieus Middelburg: een raadselachtig palet van moord, executies, marteling, pestepidemieën en krijgshaftige engelen. Wat deed dat hoofd in het bushokje? En wat had de fanfare met de laatste gehangene te maken? Historische feiten, overlevering en stadsfolklore worden uit de doeken gedaan in de unheimische schemer van een Zeeuwse zomeravond.

Kaartverkoop

  • Kaarten: € 12,50 
  • Bibliotheekleden: € 10,-
  • Jongeren en studenten: € 5,-
  • Combi-ticket inclusief sinistere wandeling: € 15,- 

Alle kaarten zijn inclusief consumptie.

Gebarentolk
Voor dove en slechthorende bezoekers is er een Tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig.Geef bij de reservering aan of je hier gebruik van wil maken.

Bestel hier je ticket(s)

Het Zeeuws Thriller Festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Drvkkery en de ZB.

de Drvkkery

De thrillerauteurs

Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer schreef bestsellers als Het Petrusmysterie (2015), Het Pauluslabyrint (2017), De Genisissleutel (2020) en De Stenen Goden (2022). Het laatstgenoemde boek speelt zich af op Paaseiland en in Middelburg en maakt deel uit van de Latijns-Amerika trilogie. Naast deze trilogie schreef hij de Leidse trilogie en - samen met Jacob Slavenburg - de Sterke Vrouwen trilogie. Zijn recent verschenen thriller Openbaring (2023) is het eerste deel van de Ryevaar trilogie; een samenwerking met schrijver Tjarko Evenboer.

Fotograaf Taco van der Eb

Mark de Groot

Mark de Groot is schrijver en docent Engels. Hij woont met zijn vrouw en dochter in Middelburg, maar zijn vormende jaren vonden plaats in Vlissingen. De Groot is de auteur van het zeer positief ontvangen kinderboek Het zoekavontuur van Geenhoorn, van de jeugdthriller Skygge en van Harde les, een crime novelle.

Dit jaar verscheen Soms komt niet thuis wat vertrokken is, een gelaagde en geraffineerde detectivethriller die zich afspeelt in Zeeland. Het boek vormt het eerste deel binnen de serie De Scalda Moorden, waarin de Scandi noir de Britse detective ontmoet. De Groot is hiervoor de samenwerking aangegaan met Jos Govaarts, auteur van Krassels en De jongen die wilde deugen.

Fotograaf Joy de Groot

Jet van Vuuren

Jet van Vuuren (pseudoniem van Hennie de Groot) debuteerde in 2011 met Zomerdruk. Nadien verschenen verschillende thrillers van haar hand, waaronder Misstap, De oppas en De minnaar. De hoofdpersonages in de thrillers van Van Veelen zijn altijd vrouwelijk. Ze schrijft over op het oog gewone mensen en laat venijn doorsijpelen in alledaagsheid.

Haar thriller Gifspoor uit 2021 speelt zich af in Zeeland. In dit boek wordt een naakte, in het gezicht zwaar verminkte, vermoorde vrouw gevonden. De politie staat voor een raadsel: geen enkel spoor wijst naar een dader en zelfs na intensief onderzoek vinden ze niemand die haar identiteit kan vaststellen. Noor den Braber is rechercheur in Middelburg. Als het dossier van de vermoorde vrouw geen prioriteit meer krijgt, gaat Noor in haar eentje op onderzoek uit.
Een onschuldige hobby kan een gevaarlijke obsessie worden...

Fotograaf Dirk Jan van Dijk

Wim Hendrikse

Wim Hendrikse is bij het grote publiek vooral bekend als dé Bowie-expert van Nederland. Hij heeft diverse toonaangevende naslagwerken geschreven. In 2016 verscheen, vlak voor het overlijden van het popfenomeen, zijn meesterwerk David Bowie: Biografie van een superster. In datzelfde jaar bracht Hendrikse zijn eerste thriller uit: Familiegeheimen. Hierop volgden drie delen in de Eyewitness-reeks: Bloedband (2018), Duister verleden (2019) en Jeugdzonde (2021). Medio 2023 komt het vierde deel uit, getiteld Rust zacht.

Eyewitness is het detectivebureau van speurder Joop Hamelink en zijn vader uit Terneuzen. De boeken spelen zich volledig in Zeeuws-Vlaanderen af. Hendrikse heeft er verhalen in verwerkt die zijn ouders hem vertelden in de tijd dat het gezin in Zonnemaire woonde.
 

Fotograaf Marie-Christine van Vooren

Myrthe Jansen, moderator

Interviewer Myrthe Jansen is een ervaren moderator die eerder schrijvers als Splinter Chabot en Mounir Samuel op geheel eigen wijze aan de tand voelde. Tijdens het Zeeuws Thriller Festival gaat ze op zoek naar het geheim van een goede thriller en naar de potentie van Zeeland als decor voor sinistere verhalen.