Wat is het Taalhuis Walcheren?

Wil je beter Nederlands lezen, spreken en schrijven? Wil je weten waar je een geschikte taalcursus of een taalmaatje vindt?

Of wil je leren werken met internet een computer of tablet? Kom dan naar het Taalhuis Walcheren!

Het Taalhuis is voor alle inwoners van Walcheren die moeite hebben met lezen, spreken of schrijven in het Nederlands. Voor zowel mensen die Nederlands als moedertaal hebben als inwoners waarvan Nederlands niet de moedertaal is. Ook voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden, zoals omgaan met computers en internet kunnen geïnteresseerden in het Taalhuis terecht.

Het Taalhuis houdt twee keer per week een spreekuur. Het Taalhuis biedt ook ondersteuning voor taalvrijwilligers. Zowel deelnemers als vrijwilliger kunnen zich aanmelden in het Taalhuis.

Wat kosten de diensten van het Taalhuis?
De diensten en activiteiten die binnen het Taalhuis worden aangeboden, zijn gratis. Als een bezoeker wordt doorverwezen naar een taalaanbieder voor bijvoorbeeld een cursus, kan deze aanbieder hier wel cursusgeld voor vragen.

Moet een bezoeker lid zijn van de Bibliotheek?
Om gebruik te maken van de materialen in het Taalhuis hoef je géén lid te zijn van de Bibliotheek. Wanneer je materialen mee naar huis wil nemen, is een abonnement wel noodzakelijk.

Openingstijden
Iedereen kan voor vragen en informatie terecht bij de balie van het Taalhuis in de Bibliotheek. Geopend op maandag en woensdag van 14.00 – 16.00 uur in ZB Bibliotheek Vlissingen en op dinsdag en donderdag van 14.00 – 16.00 uur in de ZB in Middelburg. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van de pc-ruimte, oefenprogramma’s en boeken lenen.

Wat kunnen bezoekers in het Taalhuis doen?
Afhankelijk van de persoonlijke wens en het niveau wordt een bezoeker door getrainde vrijwilligers doorverwezen naar passend (digi)taalaanbod. Dit kan een complete taal- of computercursus zijn, maar ook ondersteuning via een Taalmaatje. Een taalinhoudelijk deskundige zal op gezette tijden in het Taalhuis een intake en niveaubepaling bij taalvragers afnemen. In de Bibliotheek is ook een uitgebreide collectie van geschikte lees- en luisterboeken, oefenprogramma’s en lesmateriaal beschikbaar. Ook zijn er computers waar gratis op geoefend kan worden.

Waarom een Taalhuis?
In Vlissingen en omgeving heeft ongeveer 15% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen, spreken en schrijven van de Nederlandse taal. In Middelburg en Veere is dit percentage ongeveer 11%. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van de bereidingswijze op een verpakking, brieven van instanties of werkinstructies. Het vinden van werk is moeilijk en werkende mensen met taalproblemen lopen in werksituaties vaak tegen onverwachte problemen aan. Daarnaast heeft nog eens meer dan 10% problemen met het omgaan met computers en internet waardoor zij moeite hebben om mee te komen in de huidige maatschappij.

Partners
De gemeenten op Walcheren, ZB Bibliotheek Vlissingen, ZB Bibliotheek van Zeeland en Scalda hebben met ondersteuning van Stichting Lezen en Schrijven het initiatief genomen tot het Taalhuis Walcheren.