La Parata Bizarra

Met een knipoog naar humor en een snik naar verdriet of een brok in de keel en een jaha gevoel van herkenning,
neemt Frank van der Meijden je mee in zijn visie en beleving in zijn uitingen van kunst, in zijn werk met zijn kijk op de wereld.  

Expositie Frank van der Meijden

Van 12 oktober t/m 14 december 2019 exposeert Frank van der Meijden in de ZB. Van der Meijden is de tweede ‘Artist in Performance’ van ZB, als variant op 'Artist in Residence'.

Frank van der Meijden, oud manager van onder andere Doe Maar en BLØF, maakt eigentijdse beeldverhalen over het leven, onrecht, onze samenleving, politiek en religie. De attributen uit zijn objecten komen overal vandaan, vooral van rommelmarkten, tweedehands- en kringloopwinkeltjes: barbies en heiligenbeelden, action men en beeldjes van porselein, kunstbloemen en sieraden. Een (be)vreemde mix van spullen. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze normaal gesproken voor andere doeleinden gebruikt worden. Deze elementen worden door Van der Meijden bewerkt en gecombineerd met verf, lijm, dingen uit de natuur, stoffen, touw tot originele en gelaagde kunstwerken. Zijn werk wordt inmiddels wereldwijd geëxposeerd.

Van der Meijden: “Soms maak ik objecten alleen omdat ik het leuk vind om ze te maken; maar vaak ook wil ik er wat mee zeggen, mijn kritiek op de samenleving spuien. Veel zaken hebben een betekenis, maar je moet de symbolen vaak zelf maar zoeken. En een beetje humor en zelfspot kunnen beslist geen kwaad.”
 

Over Frank van der Meijden
Werkend in Vlissingen. Opleiding: Pedagogische Academie in Rotterdam; daarna gedurende 2 jaar onderwijzer in Rotterdam, 1970 medeoprichter Eksit, Rotterdam en programmeur tot 1972 organisator van veel tournees van Engelse en Amerikaanse bands, 1972-1976 manager CCC inc.; later Slumberland Band en Finch, 1979-1984 manager van Doe Maar. Daarna o.a. De Dijk, Het Goede Doel, Flairck, 1998-2008 manager BLØF, 2006 1ste lifetime award Nederlandse manager, 2011 Officier in de Orde van Oranje Nassau, 2009-heden kunstenaar in Vlissingen.

“Na ± 40 jaar in het Nederlandse popcircuit gewerkt te hebben, besloot ik iets heel anders te gaan doen. Ik kon me niet meer verenigen met de veranderende stijl en inhoud van de muziek. Ik wilde verhalen vertellen over het leven, de verborgen dingen, tenminste zoals ik dat zie. Maar meestal met humor en vaak surrealistisch, want ik wil geen doemdenker zijn.”

Activiteiten

Opening tentoonstelling
12 oktober 16.00 uur, op het Plein in de ZB. Theatrale opening van de tentoonstelling waarin hij zijn vier thema’s belicht.

Atelier Parata Bizarra
Voor kinderen van het basisonderwijs tot studenten van HZ University of Applied Sciences verzorgt Frank kunstzinnige workshops. Bij Atelier Parata Bizarra draait alles om fantasie. Van der Meijden neemt hen mee in zijn leven van muziekmanager tot kunstenaar. Na een inleiding en rondleiding langs de expositie worden deelnemers uitgedaagd aan een eigen kunstzinnig beeldverhaal te werken.

Nazomergast
Op 30 oktober vanaf 19.00 uur is er in het Auditorium van ZB een avondvullend programma met Frank. Hij wordt geïnterviewd door Dione de Graaff en Peter Slager over zijn muzikale en zijn artistieke leven. Met muziek en zelfgekozen fragmenten. Toegang gratis.

Meet & Greet
Op aanvraag geeft Frank van der Meijden een rondleiding door de expositie in ZB en vertelt hij over zijn werk. Het programma duurt 1,5 uur en is voor diverse groepen (tot 25 personen) geschikt. Kosten: €125,- per groep, incl. koffie en thee.

Umoja benefietdiner: een culinaire & kunstzinnige beleving
Exclusief dineren tussen kunst en literatuur… Dat kan op maandagavond 9 december in de ZB! Ter afsluiting van de expositie van kunstenaar Frank van der Meijden organiseren we een speciaal Umoja benefietdiner voor €125,- per persoon. Niemand minder dan Edwin Vinke van De Kromme Watergang verzorgt deze avond een Fruits de Mer menu, inclusief aperitief en wijnarrangement. Ook zijn er muzikale optredens van special guests. Een deel van de geëxposeerde kunstwerken wordt deze avond geveild onder leiding van de bekende veilingmeester Joost van Damme. De opbrengst gaat naar het Umoja Klimaat- en Ontwikkelingsfonds van BLØF dat kleinschalige duurzame energie- en waterprojecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika ondersteunt.

Meer informatie en erbij zijn? 
Wil je bij de opening op 12 oktober of bij de Nazomergastavond op 30 oktober aanwezig zijn, of een rondleiding van hem krijgen, dan graag even een e-mail naar secretariaat@dezb.nl o.v.v. opening, nazomergast of rondleiding La Parata Bizarra.