BoekStart

Samen een boekje lezen; plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen, dat versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Gratis BoekStartkoffertje

Ouders van pasgeboren kindjes in Vlissingen ontvangen van de gemeente een speciaal geboortepakket. Hierin zit ook een brief over Boekstart met een BoekStart waardebon. Met die bon kun je het BoekStartkoffertje gratis ophalen in de Bibliotheek. In het koffertje zitten twee boekjes en een cd met liedjes.

Heb jij een BoekStart waardebon ontvangen van de gemeente Vlissingen? Kom dan naar de Bibliotheek met de waardebon. Onze bibliotheekmedewerkers staan klaar om je wegwijs te maken in de 'Kindertuin' in de Bibliotheek met geschikte babyboekjes. Zij overhandigen je direct het Boekstartkoffertje en schrijven je baby graag gratis in als nieuw lid van de Bibliotheek. Ouders krijgen een kennismakingsabonnement van de Bibliotheek.

Geen waardebon ontvangen? Download dan hier de waardebon Boekstart en lever deze in bij de Bibliotheek.

De Kindertuin

In de Bibliotheek is een gezellige Kindertuin ingericht met speciale boekjes voor baby’s, peuters en kleuters. Je mag deze boekjes gratis lenen, want kinderen t/m 17 jaar zijn gratis lid.

De babyboekjes zijn van stof en plastic en er kan dus gewoon mee gespeeld worden! De babyboekjes worden na elke uitleen door ons gereinigd, wel zo fris!

Voorlezen aan baby's, kan dat?

Begrijpen baby's al verhaaltjes? En kunnen ze al naar de plaatjes kijken? Het antwoord op al deze vragen is: ja! Baby's kunnen vaak meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert de baby naar je stem. Het gezicht van vader of moeder krijgt alle aandacht. Al in het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen.

De website www.boekstart.nl is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen van 0-4 jaar en geeft naast uitleg over BoekStart veel leestips en boekentips. Op de site staan ook kortingsbonnen om boekjes aan te schaffen bij de (kinder)boekhandel.

Boekstart in de Kinderopvang

BoekStart stimuleert ook het voorlezen aan baby’s en peuters in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Kinderen vinden het leuk om met z’n allen voorgelezen te worden. Een rustig momentje op een drukke dag.

ZB Bibliotheek Vlissingen en Kinderopvang Walcheren hebben een samenwerkingscontract ondertekend. Samen zorgen zij ervoor dat er in de kinderopvang- en peuterspeelzaalgroepen meer, beter (interactief) en planmatig wordt voorlezen en dat er een gevarieerde collectie baby- en peuter boeken aanwezig is.

Boekstart BabyBieb, met je baby op schoot in ZB

Op een aantal ochtenden organiseert ZB Bibliotheek Vlissingen BoekStart BabyBieb voor ouders en baby’s. 

Er wordt voorgelezen, gezongen, de BoekStartcoach zorgt voor boekentips en natuurlijk is er ook gelegenheid om met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.
Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt de band tussen ouder en kind.