Economie

Ondernemen, werken en leren

Industrie - foto: Michiel1972

In de periode van 2008-2013 stond de economische ontwikkeling in Nederland en Zeeland vooral in het teken van crisis. Het aantal banen daalt dan fors in Zeeland. In 2014 kruipt de economie weer langzaam uit het dal. In 2015 stijgt het consumentenvertrouwen behoorlijk en nemen de investeringen van ondernemers ook weer toe. Het aantal vacatures stijgt tussen eind 2012 en het tweede kwartaal van 2015 in Zeeland het sterkst van alle provincies.

 • Regionale economie Bekijk details

  Zeeland is een regionale economie waarin de zorg, industrie en handel de meeste werkgelegenheid bieden. De industrie draagt met 20% het meest bij aan het bruto regionaal product. De zorg en de handel zijn elk goed voor een bijdrage van 10%. Bedrijven in de specialistische zakelijke dienstverlening maken slechts 13% uit van het totaal aantal bedrijven in de provincie. Landelijk is dat 20%. Ten opzichte van Nederland zijn er in Zeeland dubbel zoveel horecabedrijven. De handel is de economische sector...

  Bekijk details van Regionale economie

 • Macro economie Bekijk details

  Datgene wat we met zijn allen in Nederland verdienen wordt uitgedrukt in het bruto binnenlands product (bbp). De volumeontwikkeling van het bbp is een belangrijke maatstaf voor de economische groei. De volumeontwikkeling van het bbp is ook beschikbaar voor Zeeland.

  Bekijk details van Macro economie

 • Werkgelegenheid Bekijk details

  Het CBS telt in Zeeland 147.800 banen van werknemers in december 2013. LISA, het andere register waarin werkgelegenheid Nederland wordt bijgehouden, telt in 2014 in Zeeland 171.350 banen. Daarin zijn ook de Zelfstandigen zonder personeel in meegenomen. Zorg, industrie en handel bieden de meeste werkgelegenheid in Zeeland.

  Bekijk details van Werkgelegenheid

 • Onderwijs Bekijk details

  Met grote regelmaat zijn opleidingen in Zeeland in de top van de ranglijsten van beste scholen van Nederland terug te vinden. Niet voor niets dat er een Zeeuwse centrum voor onderwijsexcellentie is gestart aan het University College Roosevelt in Middelburg. Het doel is om excellent onderwijs in Zeeland en daarbuiten te versterken.

  Bekijk details van Onderwijs

Naar de publicaties