Zeeuwse scholieren vooral moeite met homoseksualiteit eigen sekse

Gepubliceerd op: 12 mei 2016 08:35

Er zijn grote verschillen tussen jongens en meisjes voor wat betreft de acceptatie van homoseksualiteit van een klasgenoot. Jongens accepteren homoseksualiteit het minst en hebben vooral moeite hebben met de acceptatie van homo’s. Verder zijn er grote verschillen tussen gemeenten en geloof.

De Jeugdmonitor Zeeland van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland heeft in 2015 voor de vierde keer onderzoek uitgevoerd onder Zeeuwse derdeklassers van het voortgezet onderwijs. Dit deed zij in opdracht van de Zeeuwse gemeenten en provincie Zeeland. Er zijn vorig jaar voor het eerst vragen gesteld over homoacceptatie.

Afwijzing

Iets meer dan de helft van de jongens en één op de tien meisjes accepteert homoseksualiteit van een jongen niet. Eén op de vijf jongens en één op de zes meisjes accepteert homoseksualiteit van een vrouwelijke klasgenoot niet. Meisjes staan verhoudingsgewijs positiever tegenover homo’s dan tegenover lesbiennes. Homo’s hebben dus te maken met een relatief grote groep jongens die hen niet accepteert en een grote groep meisjes die hen wel accepteert. 

Gemeente

De acceptatie van homoseksualiteit is het hoogst in Sluis. Bijna zes op de tien leerlingen die in Sluis wonen, kunnen gewoon bevriend zijn met een homo en voor lesbiennes geldt dat voor twee op de drie leerlingen. Het meest afwijzend zijn de leerlingen die wonen in Tholen, Reimerswaal, Borsele en Veere.  

Geloof

Zowel voor homojongens als lesbische meisjes geldt dat zij op veel minder acceptatie kunnen rekenen naarmate het geloof meer invloed heeft op het leven van zowel jongens als meisjes.
Onder leerlingen op het reformatorisch onderwijs is de acceptatie van homoseksualiteit aanzienlijk minder dan bij de leerlingen op de andere scholen (vrijwel omgekeerd).

Vertellen op school

Landelijk denkt bijna een kwart van de jongeren dat je op school niet open kunt zijn over je geaardheid. Zeeuwse jongeren zijn hierover iets positiever; twee op de tien denken dat homoseksuele jongeren er niet eerlijk over kunnen zijn. Bijna vier op de tien jongeren denken ze dit alleen tegen vrienden kunnen zijn. Eén op de tien scholieren denkt dat dit tegen iedereen op school kan en één op drie weet het niet.  

Welzijn

Zeeuwse homoseksuele jongeren ervaren een slechtere gezondheid, zijn vaker slachtoffer van pesten en denken vaker aan zelfdoding of hebben vaker daadwerkelijk een poging gedaan.  

Expositie

Van 12 mei t/m 25 juni 2016 kun je in het Zeelandpaviljoen in de ZB de reizende tentoonstelling 'Wij zijn er" bezoeken. Drie kleurrijke panelen laten verschillende portretten zien van Zeeuwse LHBT'ers (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender). Daarnaast is er volop informatie te vinden over LBHT: folders, boeken, dvd's en natuurlijk de factsheet Homoseksualiteit van de Jeugdmonitor Zeeland. Meer details in onze agenda.

Meer weten over de Zeeuwse cijfers?

ZB| Planbureau heeft een databank gevuld met cijfers (statistieken) op verschillende thema’s, zoals bijv. demografie, economie, jeugd. Deze cijfers komen uit eigen onderzoek, maar ook van andere organisaties , zoals gemeenten, GGD Zeeland, en het Centraal bureau voor de statistiek (CBS).