Onderzoek onder alcoholverstrekkers in Zeeland

Gepubliceerd op: 3 juli 2019 15:07

Alle Zeeuwse gemeenten hebben in 2018 meegedaan aan een onderzoek onder hun alcoholverstrekkers over naleving van de regel: schenken onder de 18 verboden! Mysteryshoppers konden in totaal 790 alcoholverstrekkers succesvol bezoeken. Een derde hiervan leeft de regels rond alcoholverkoop aan jongeren na.

Gemeenten zetten schouders onder handhaving leeftijdgrens

Burgemeester Rabelink, voorzitter van de stuurgroep van ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’: “De uitkomsten van het onderzoek accepteren wij als gemeenten niet. Daarom zetten wij gezamenlijk de schouders onder de handhaving en naleving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol.”

Scores alcoholverstrekkers

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen vier categorieën alcoholverstrekkers: slijterijen, supermarkten, commerciële horeca en de paracommercie (bijvoorbeeld sportverenigingen). Van deze vier branches scoren de slijterijen en supermarkten het best. 52% van de slijterijen en 45% van de supermarkten leeft de regels voor de verkoop van alcohol goed na. Van de commerciële horeca leeft 30% de regels na. De paracommercie scoort het minst goed met 20% naleving. Het totale gemiddelde naleefpercentage in Zeeland komt daarmee op 33%. Dat is iets lager dan het landelijk gemiddelde van 37,7%.

Mysteryshoppers

Vergeleken met de andere Zeeuwse gemeenten scoren Reimerswaal en Schouwen-Duiveland de hoogste naleefpercentages, respectievelijk 69% en 46%. Reimerswaal is blij met deze uitkomst. “We hebben de afgelopen jaren, in opdracht van de raad, consequent ingezet op preventie en controle op naleving door middel van mysteryshoppers. Dat doen we omdat we samen, gemeente, winkeliers, horeca, sport en ouders, een verantwoordelijkheid hebben richting de gezondheid van onze jonge inwoners. We zullen ook de aankomende jaren aan dit bewustzijn blijven werken”, aldus burgemeester Van Egmond. Vanuit de gezamenlijke aanpak Laat ze niet (ver)zuipen is er veel aandacht voor voorlichting en preventie. De resultaten uit het naleefonderzoek geven aanleiding tot het besluit van alle gemeenten voor een gezamenlijke aanpak op het gebied van handhaving.

Laat ze niet (ver)zuipen!

Het onderzoek is uitgevoerd door ZB| Planbureau in opdracht van de dertien Zeeuwse gemeenten. Onder de naam ‘Laat ze niet (ver)zuipen’ werken alle Zeeuwse gemeenten samen met de GGD Zeeland, Indigo Preventie, Politie Zeeland-West-Brabant en andere maatschappelijke partners aan het terugdringen van het alcoholgebruik onder jongeren.