Winnaars cartoonwedstrijd ‘The Art of Resistance’

Gepubliceerd op: 7 mei 2018 10:22

Op zaterdag 5 mei zijn de winnaars van de cartoonwedstrijd ‘The Art of Resistance’ bekendgemaakt tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.

De wedstrijd bestond uit twee delen: één voor professionele cartoonisten, en één voor Zeeuwse jongeren.

Uit bijna 2.000 inzendingen van over de hele wereld heeft een professionele jury 66 cartoons geselecteerd. Daarnaast is een selectie van 18 cartoons uit de 151 inzendingen door jongeren gemaakt. Uit deze series zijn 3 prijswinnaars gekozen en er is een publieksprijs.

De professionele winnaars zijn:
Prijs 1: Pete Kreiner - Australië
Prijs 2: Oguz Demir - Turkije
Prijs 3: Bruce MacKinnon - Canada
Van de jongeren zijn de winnaars:
Prijs 1: Kinsky Sibbald – Scheldemond College
Prijs 2: Jennifer Huynh – Pontes Pieter Zeeman
Prijs 3: Fee Groeneveld, Scheldemond College

Het publiek koos voor de cartoon van Floris van de Ven – CSW van de Perre.

Met het project ‘The Art of Resistance – Cartoons als wapen van Verzet’ werden cartoonisten en Zeeuwse jongeren uitgedaagd een cartoon vanuit het thema ‘Verzet’ te maken.

Cartoonist Tjeerd Royaards verzorgde van 22 maart t/m 4 april 2018 workshops op scholen voor het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland. Er deden 11 Zeeuwse scholen met hun leerlingen mee aan de cartoonwedstrijd.

De jury voor de professionele cartoonisten bestond uit Michiel van Hattem (directeur vfonds), Saskia van Loenen (voorzitter Pers & Prent) en Hajo de Reijger (oa cartoonist NRC). Voor de scholieren bestond de jury uit de uit Syrië afkomstige cartoonist Mohamad Abo Zara, winnares van vorig jaar Samantha Eerkes en Leonard van den Berge van de Provincie Zeeland.

Expositie

Op donderdag 24 mei opent de heer Michiel van Hattem samen met gedeputeerde de heer Harry van der Maas om 15.30 uur de tentoonstelling ‘The Art of Resistance’ in de ZB aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg. Vanaf 24 mei tot en met 4 juni zijn alle geselecteerde cartoons daar te zien. Daarna reist de tentoonstelling door Nederland.

‘The Art of Resistance’ is een project van Four Freedoms door het jaar heen, een initiatief van Switch, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Bevrijdingsfestival Zeeland in samenwerking met Cartoon Movement en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en vfonds.