Winnaar Zeeuwse Boekenprijs 2020 bekend

Gepubliceerd op: 28 oktober 2020 08:48

Op 27 oktober, is ’s avonds in de ZB door commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2020 bekendgemaakt.

Winnaar 2020

De winnaar is ‘Slag om de Schelde, de beslissing in de strijd om West-Europa’ door auteurs Tobias van Gent en Hans Sakkers. Een uitgave van Uitgeverij Marberg Media.

De auteurs ontvingen, tijdens een door de coronamaatregelen aangepaste bijeenkomst, uit handen van Han Polman het juryrapport en elk een fotokunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Janne van Gilst. Aan de prijs is een bedrag van € 1.000 verbonden.

Accolades 2020

Beste Jeugdboek: Fleur van der Weel met ‘Knoeipoezen’. Een uitgave van Querido. Beste Poëzie: Levina van Winden met ‘Er is een band die rapemachine heet’. Een uitgave van Atlas Contact.

Genomineerden shortlist 2020

- Oek de Jong: Zwarte Schuur. Amsterdam/Antwerpen, Uitgeverij Augustus/Atlas Contact, 2019
- Loe Schout: Jacobus Bellamy alias Zelandus. Dichter en patriot in opstandige tijden (1757-1786). Vlissingen, Uitgeverij Den Boer | De Ruiter, 2020
- Rinus Spruit: De wonderdokter. Albert Willem van Renterghem. Amsterdam, Uitgeverij Cossee, 2020
- Hans Steketee: De Warnow. Een schip, een man, een droom. Amsterdam, Uitgeverij Pluim, 2019
Ook zij ontvangen een kunstwerk van Janne van Gilst.
 

Prijs van de Zeeuwse Boekhandel

Anthoni Fierloos, directeur van De Koperen Tuin en Het Paard van Troje uit Goes maakte de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel bekend:

Lex de Looff van Uitgeverij Den Boer/De Ruiter

Fierloos presenteerde tevens het geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek (28 oktober t/m 7 november): ‘De vader van Grace’ door auteur Carolijn Visser. Het geschenk is gratis verkrijgbaar in de boekhandels bij de aankoop van een boek vanaf €15.00.

Jury ZBP 2020

De jury van de ZBP 2020 bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Anya Marinissen, secretaris, Perry Moree, directeur ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland; Arie Leen Kroon, hoofdredacteur PZC en Helge Prinsen, journalist en documentairemaker.

ZBP

De ZBP is in 2003 in het leven geroepen om meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. De ZBP valt onder het beheer van de Stichting Zeeuwse Boekenprijs en wordt georganiseerd door ZB. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking. De ZBP wordt financieel ondersteund door Rijkse | Accountants & Adviseurs.