Van Raas tot Rico

Gepubliceerd op: 26 oktober 2018 11:15

In zestien boeiende verhalen schetst Peter de Jonge in Van Raas tot Rico geheel verschillende, onbekende aspecten uit het leven van Zeeuwse topsporters. 'Van Raas tot Rico' is uitgebracht met de medewerking van ZB.

Encyclopedie van Zeeland

Bijna veertig jaar geleden, in 1982, kwam de eerste Encyclopedie van Zeeland uit. In een lijvig, driedelig werk werd een uitgebreide beschrijving gegeven van een groot aantal ‘Zeeuwse’ onderwerpen, begrippen en personen. De thema’s lopen sterk uiteen, van maritiem, landbouw en visserij, kunst en cultuur, wetenschap tot flora en fauna.
De inhoud van Encyclopedie van Zeeland is intussen gedigitaliseerd, uitgebreid, herzien en aangevuld met nieuw materiaal. Het thema sport, lange tijd een vrij klein onderwerp, is de afgelopen jaren zelfs zo sterk gegroeid, dat het als redelijk compleet kan worden beschouwd. De populariteit van het onderwerp bij het grote publiek bracht ons op het idee een boekwerkje uit te brengen met daarin de in de encyclopedie opgenomen biografieën over vijftien tot twintig prominente Zeeuwse sporters.

Week van het Zeeuwse boek

Elk jaar, eind oktober begin november, organiseert de vereniging van Zeeuwse boekhandelaren de ‘Week van het Zeeuwse boek.’ In deze week worden boeken over Zeeuwse onderwerpen extra gepromoot. Naast de verkiezing van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangen kopers van Zeeuwse boeken – bij besteding van vijftien euro – een gratis boekenweekgeschenk over een ‘Zeeuws’ onderwerp.
Dit jaar willen de Zeeuwse boekhandelaren via het geschenkboek het onderwerp sport extra onder de aandacht brengen. Oud-sportjournalist Peter de Jonge is begin dit jaar gevraagd hiervoor Zeeuwse sportverhalen op papier te zetten. Hij koos ervoor verhalen van en over zestien prominente Zeeuwse sporters op papier te zetten. Zestien sporters die na overleg met ZB en Sport Zeeland werden uitgekozen. De ZB is gevraagd voor het geschenkboek biografieën uit de Encyclopedie van Zeeland ter beschikking te stellen.

Van Raas tot Rico

Het eindresultaat mag er zijn. Ook voor niet-sportliefhebbers! Zo leren we Bella en Ciska Hage kennen, de zussen van Keetie Hage. Hoe was het voor hen om in de schaduw van haar zus te rijden? De vader van Lesley Kerkhove vertelt wat het vele gereis met Lesley voor invloed had op het gezinsleven. En, last but not least, doorbreekt wielerlegende Jan Raas – die nooit meer interviews geeft - na vijftien jaar het stilzwijgen.

De interviews van Peter de Jonge worden afgewisseld met biografieën uit de Encyclopedie van Zeeland, geschreven door Wim van Gorsel van ZB.