De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's

Gepubliceerd op: 4 mei 2020 14:59

Naast verhalen maken beelden het verleden van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar. Voor de tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s' heeft het Nederlandse publiek een definitieve keuze voor de honderd foto’s gemaakt.

Tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's'
Alle provincies hebben bijgedragen aan ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. In Zeeland is er naast een oproep aan particulieren gezocht in Beeldbank Zeeland van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Door de landelijke samenwerking ontstond een participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was. Er zijn twee foto’s uit onze Beeldbank Zeeland geselecteerd voor de landelijke honderd foto’s.

Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

Magdalena Kloosterman 'in gesprek' met een Duitse soldaat. Goes (Zuid-Beveland), 1940.
Foto 59051 uit ZB, Beeldbank Zeeland

Geallieerden met verzetsmensen, omgeving Kanaalbrug Oost- en West-Souburg, november 1944
Foto 6262 uit ZB, Beeldbank Zeeland

Provincie Zeeland
De provincie heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenstelling van de honderd foto’s. De zoektocht naar de foto’s begon op lokaal niveau en mondde uit in een keuze van foto’s die de oorlog in de provincie uitbeelden. Met de bekendmaking van 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s' op 4 mei 2020 is nu ook bekend welke twee foto’s van de provincie Zeeland onderdeel uitmaken van deze nationale honderd foto’s.

Project
De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s is een project in het kader van '75 Jaar Vrijheid', uitgevoerd door het NIOD, op verzoek van Platform WO2. Mogelijk gemaakt door ministerie van VWS en het vfonds.