Standplaats Zeeland met Bernard Wientjes

Gepubliceerd op: 15 maart 2017 15:20

Op 22, 23 en 24 maart 2017 verwelkomt ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland Bernard Wientjes, de voormalig voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Wientjes is door ZB uitgenodigd als gast voor het programma Standplaats Zeeland. Het thema van deze editie is de economische vitaliteit van Zeeland.

Vorige edities
In de vorige editie van november 2016 bracht architect Thomas Rau een bezoek aan Zeeland. Enkele jaren geleden verbleven Wubbo Ockels, Louise Fresco, Paul Schnabel, Alexander Rinnooy Kan en Nout Wellink enkele dagen in de provincie.

Programma
De eerste dag van Wientjes bezoek (22 maart) staat in het teken van de drie o’s: onderwijs, ondernemers en overheid. Met studenten van UCR en HZ kijkt hij onder meer terug op de verkiezingen die dan een week eerder hebben plaatsgevonden. In een bijeenkomst van de Maatschappij wordt Wientjes door voorzitter Luit Ezinga van SER Zeeland bijgepraat over hoe gemeenten de circulaire economie (waarin grondstoffen worden hergebruikt) een impuls kunnen geven. Wientjes maakte jarenlang deel uit van de landelijke Sociaal-Economische Raad.

Op donderdagochtend 23 maart bezoeken we van 9.30 tot 11.30 uur het Badhotel te Domburg voor een programma rond het thema: ‘Zeeland vitale regio voor inwoner en toerist’. ’s Middags is er een jongerendebat met leerlingen met profiel economie van Ostrea (Havo 5), Nehalennia (VWO 5) en Pontes (VWO 5). Zij gaan met elkaar in debat over de volgende stellingen:

• Zeeland moet het Florida van Europa worden
• Zeeland heeft behoefte aan een landbouw universiteit
• Vanaf 2030 zijn alleen elektrische auto’s toegestaan binnen Zeeland
• Er moet een luchthaven aangelegd worden voor de kust van Walcheren

Aan het begin van de avond bezoekt de heer Wientjes een BZW-symposium in Goes.

Standplaats Meet Up
Daarna is Wientjes in de Foyer van ZB aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg de centrale gast tijdens een Standplaats Meet Up (met fragmenten uit onder andere het programma Stand van het Land). Deze avond is voor publiek toegankelijk en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis; graag wel aanmelden via secretariaat@dezb.nl o.v.v. Standplaats Meet Up / Bernard Wientjes. 

De slotdag van Standplaats Zeeland is gesitueerd in Zeeuws-Vlaanderen. Met een gezelschap bestaande uit ondernemers, onderwijs en overheid onderneemt Wientjes een boottocht van Terneuzen naar Gent. Ook daar is de circulaire economie een belangrijk thema en brengt hij een bezoek aan de Biobasplant in Gent. De bedoeling is dat Wientjes gedurende de drie dagen zijn visie geeft op wat Zeeland anders of beter kan doen.