Shortlist Zeeuwse Boekenprijs 2018

Gepubliceerd op: 10 oktober 2018 11:12

Voor de Zeeuwse Boekenprijs zijn dit jaar 70 boeken ingezonden. De jury heeft uit de longlist nu een shortlist samengesteld.

De Shortlist van de ZBP 2018 (in alfabetische volgorde)

  • Marlies Allewijn: De meid. PEPPERbooks, 2018
  • Jeanine Dekker: Middelburg, gezicht van de stad. Den Boer | De Ruiter, 2017
  • Sander Kooistra: Til mij op met 1000 vogels. Specht, 2017
  • Peter L. Meininger: Flora Zeelandica. FLORON, 2018
  • Franca Treur: Hoor nu mijn stem. Prometheus, 2018

ZBP
De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. De ZBP valt onder het beheer van de Stichting Zeeuwse Boekenprijs en wordt volledig georganiseerd door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking.

Prijzen
De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Willy Leynse. Daarnaast zijn er nog twee gerelateerde prijzen: de PZC Publieksprijs, waarvoor het publiek vanaf vrijdag 22 oktober kan stemmen via de website van de PZC. Zie: www.pzc.nl/publieksprijs, en de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel. Ook worden er Accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut, best uitgegeven boek of bv. Beste jeugdboek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

Jury
De jury van 2018 bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Anya Marinissen, vakreferent literatuur ZB en secretaris, Perry Moree, directeur ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Jan van Damme, redacteur PZC, Tiny Polderman, kenner van en schrijver over Zeeuwse (cultuur)geschiedenis en Carolijn Visser, winnaar 2017.

Uitreiking
Op zaterdagavond 3 november 2018, in de Week van het Zeeuwse Boek, zal de feestelijke uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs plaatsvinden op het Plein van de ZB. Ook de PZC Publieksprijs en de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel worden deze avond uitgereikt. De avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Inloop vanaf zeven uur. Aanvang 19.30 uur.