Shortlist Zeeuwse Boekenprijs 2017 bekend

Gepubliceerd op: 12 oktober 2017 17:30

Voor de Zeeuwse Boekenprijs zijn dit jaar 76 boeken ingezonden. De jury heeft uit de longlist een shortlist samengesteld. Anya Marinissen, secretaris van de ZBP, maakte dit op 12 oktober 2017 bekend in Zeeland Nu, het dagelijkse journaal van Omroep Zeeland.

De Shortlist van de ZBP 2017 (in alfabetische volgorde):

- Alle gedichten / Hans Verhagen en Joep Bremmers. Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 2017
- Bramen plukken / Wim Hofman. Vlissingen, Den Boer | De Ruiter, 2016
- De drager / Jan Vantoortelboom. Amsterdam/Antwerpen, Atlas/Contact, 2017
- Een getekend leven. Reimond Kimpe / Lo van Driel. Vlissingen, Den Boer | De Ruiter, 2016
- Selma / Carolijn Visser. Amsterdam/Antwerpen, Atlas/Contact, 2016
- De Weergekeerde bloem / Wessel te Gussinklo. Amsterdam, Koppernik, 2017

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. De ZBP wordt volledig georganiseerd door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.
Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking.

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en het handgemaakte gouden tegeltje Zeeuws Meisje. Daarnaast zijn er nog twee gerelateerde prijzen: de PZC Publieksprijs, waarvoor het publiek vanaf vrijdag 13 oktober kan stemmen via de website van de PZC, en de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel, een oeuvreprijs voor een Zeeuwse auteur of uitgever. Ook worden er Accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut, best uitgegeven boek of meest originele boek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

De jury van 2017 bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Anya Marinissen, secretaris, Perry Moree, directeur ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Jan van Damme, redacteur PZC en Kathrin Ginsberg, directeur CBK Zeeland.

Op zaterdagavond 4 november 2017, in de Week van het Zeeuwse Boek, zal de feestelijke uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs plaatsvinden op het Plein in de ZB. Ook de PZC Publieksprijs en de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel worden deze avond uitgereikt. De avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Inloop vanaf half acht. Aanvang 20.00 uur.