Oudste krant van Zeeland in Krantenbank Zeeland

Gepubliceerd op: 23 juli 2018 16:03

De tot op heden oudst bekende Zeeuwse krant is onlangs opgedoken: de Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe van 27 augustus 1666. De krant is daarmee bijna honderd jaar ouder dan de oudste Middelburgsche Courant (1758). Zierikzee├źnaar Erik van der Doe, werkzaam voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, vond de krant uit 1666 in The National Archives in Kew (Londen). De krant is opgenomen in Krantenbank Zeeland van ZB.

De Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe bevat geen datum, maar de uitgave is door de beschreven gebeurtenissen te herleiden naar vrijdag 27 augustus 1666. De krant werd gedrukt door Pieter Jansen, maar dat is een pseudoniem. Ook is niet duidelijk of de krant in Middelburg, Vlissingen of Den Haag werd gedrukt. In Middelburg en Vlissingen bevonden zich veel drukkers en kwam veel maritieme informatie binnen, maar Den Haag had een groter lezersbereik.

Op 27 augustus 1666 is de Nederlandse Republiek volop verwikkeld in de Tweede Engelse Oorlog. In de krant wordt onder meer de nasleep van de Tweedaagse Zeeslag (4-5 augustus) en de Engelse vernietiging van West-Terschelling en de voor anker liggende vloot bij Vlieland besproken. Luitenant-admiraal Cornelis Tromp, die door zijn optreden in de zeeslag in conflict raakt met De Ruyter, komt in meerdere nieuwsberichten terug. Een in de krant genoemd rapport waarover de Staten-Generaal zeer ontstemd zijn wordt, zo blijkt later, door Tromp zelf in het geheim uitgegeven.

Aan Krantenbank Zeeland werd tevens de oudst bekende Goessche Courant toegevoegd. Paul Jean de Convenant, die had geprobeerd de rechten op de Middelburgsche Courant te verwerven, startte daarmee op 2 januari 1795. De krant bevat gemengde berichten uit het buitenland, binnenlands nieuws en regionale berichten. Na enkele nummers hield de krant op te bestaan om pas na achttien jaar, door andere ondernemers weer nieuw leven ingeblazen te worden.

Beide kranten zijn te vinden op de site van Krantenbank Zeeland. De Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe is, met het oog op conservering vanwege de slechte staat, overgeplakt met doorzichtig Japans papier en slecht leesbaar. Van de tekst is daarom aanvullend een integrale transcriptie gemaakt.