Zadenbibliotheek Zeeland weer open in de ZB

Gepubliceerd op: 8 februari 2023 08:35

Op 15 februari is de Zadenbibliotheek in de ZB aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg weer open voor het publiek.

Zaden van groenten, kruiden en bloemen zijn dan weer beschikbaar. Dit jaar gaat de Zadenbibliotheek eerder open dan vorig jaar. Dit heeft te maken met zaden die binnen voorgezaaid moeten worden, zoals tomaat, pepers en paprika.

Er zijn maar liefst 27 soorten tomaten, 10 soorten pepers, en 10 soorten paprika’s. Hiervoor geldt maximaal één zakje per persoon. Daarna komen de andere zaden beschikbaar in de Zadenbibliotheek (max. 3 zakjes p.p.). We vragen de gebruikers van de Zadenbieb om van de geoogste zaden een deel weer bij ons in te leveren.

Wat is een Zadenbibliotheek?

Een Zadenbibliotheek is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er zijn in Nederland meer dan 30 locaties! De meeste vind je nu nog in Friesland, daar is het allemaal begonnen. Elke locatie heeft een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie is op elke locatie anders. Dit hangt af van de zaden die weer worden ingeleverd en die worden geruild onderling.

Hoe werkt het?

Het ‘lenen’ van de zaden is gratis en er geldt geen uitleentermijn. De Zadenbibliotheek werkt op basis van vertrouwen. Kies de zaden die je nieuwsgierig maken, neem ze gratis mee en zaai ze in je eigen (moes)tuin. Laat de mooiste plant bloeien en zaad maken. Verzamel de zaden en laat ze drogen. Na het drogen voegen we graag weer een deel toe aan de Zadenbibliotheek, zodat andere tuiniers deze weer kunnen lenen. Samen zorgen we zo voor een grotere collectie. Het zaaien van groenten, kruiden en bloemen door bezoekers van de Bibliotheek draagt bij aan een grotere biodiversiteit en daarmee aan het Duurzame Ontwikkelingsdoel 15 van de Verenigde Naties, (SDG 15).

Zadenbibliotheek Zeeland

De Zadenbibliotheek Zeeland is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging Velt-werkgroep voedselbos De Langhe Laere. Vrijwilligers houden de voorraad bij. Voor tips over zaden kweken ligt er een flyer, voor meer informatie is er ook een Facebookpagina.