De Tweede Wereldoorlog in Zeeland in 50 foto’s

Gepubliceerd op: 15 november 2019 15:34

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Dat is de naam van een landelijke campagne die erop gericht is de herinnering aan de periode van oorlog en bezetting levend te houden.

Om die 100 foto’s te verzamelen zijn er in alle provincies werkgroepen actief.
ZB neemt deel aan de Zeeuwse werkgroep. Doel van elke provinciale werkgroep is 50 aansprekende WO2-foto’s te zoeken. Daarbij wordt de hulp van het publiek gevraagd. Iedereen kan meehelpen.

De werkgroep Zeeland De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s is dinsdag 12 november met haar taak begonnen. Commissaris van de Koning Han Polman gaf met het tonen van de foto van zijn keuze die dag de aftrap voor de zoektocht.

Foto's uploaden

Wil je een foto met ons delen? Upload deze dan nu. Op 15 januari selecteren we de 50 foto’s die meegaan in de landelijke selectie. Hierover krijg je een bericht. Je kunt jouw foto uiterlijk 15 december inzenden. 

Op 15 januari 2020 wordt de selectie van 50 foto’s gepresenteerd in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Het publiek mag stemmen en de 25 foto’s met de meeste stemmen gaan door naar de landelijke verkiezing.

Op 31 maart 2020 wordt in de Tweede Kamer bekendgemaakt welke foto’s, afkomstig uit alle provincies, worden opgenomen in de landelijke canon van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Van deze 100 foto’s wordt een reizende expositie gemaakt die ook in Zeeland te zien zal zijn.

De werkgroep Zeeland De Tweede Wereld Oorlog in vijftig foto’s bestaat uit:
• Bevrijdingsmuseum Zeeland – Stef Traas
• ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland – Anne Buteijn
• Gemeente Sluis/ gemeentearchief – Arco Willeboordse
• Zeeuws Archief – Peter Blom
• Omroep Zeeland – Marieke Heinen
• Provincie Zeeland – Leonard van den Berge