Winnaar Zeeuwse Boekenprijs 2022 bekend

Gepubliceerd op: 1 november 2022 14:55

Vanavond is in CineCity in Vlissingen de winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2022 bekendgemaakt door commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman.

Het winnende boek is:

 ‘Frans Naerebout en het Vlissingen van zijn tijd’ van Dirk Kolff, een uitgave van Walburg Pers uit Zutphen.

Door het jubileum, de Zeeuwse Boekenprijs bestaat dit jaar 20 jaar, is er ook een zilveren en bronzen prijs uitgereikt.

  • De zilveren Zeeuwse Boekenprijs is voor ‘Avifauna Zeelandica’ door Peter L. Meininger (redactie) (Sovon Vogelonderzoek Nederland, Nijmegen).
  • De bronzen Zeeuwse Boekenprijs is voor ‘In de voetsporen van mijn grootvader’ van Margot Dijkgraaf (uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam).

De auteurs ontvingen het juryrapport, een geldbedrag en een geschenk.

PZC Publieksprijs 2022

De publieksprijs van de PZC is dit jaar gewonnen door Petra d’Huy met haar boek Petra etcetera - Ontboezeming en praktische gids voor het leven met een bipolaire stoornis (uitgeverij Tobi Vroegh, Amsterdam). Ronald van Geenen, hoofdredacteur van de PZC maakte de winnaar bekend.

Prijs van de Zeeuwse Boekhandels en geschenk Week van het Zeeuwse boek

Margreet de Haan van Boekhandel ’t Spui in Vlissingen, presenteerde het geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek (1 t/m 12 november):
‘’t Oenderkot’ door auteur Josephine Rombouts. Het geschenk is gratis verkrijgbaar in de boekhandels bij de aankoop van een boek vanaf €15,00.
Anthonie Fierloos van Boekhandels De Koperen Tuin en Paard van Troje in Goes, maakte de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels bekend: Matty Verkamman.

Jury ZBP 2022

De jury van 2022 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman, Wim Hofman (prijswinnaar ZBP 2021), Perry Moree (directeur ZB), Jan van Damme (cultureel journalist), Angélique Duijndam (voorzitter Keti Koti Zeeland) en Nellianne van Schaik (docent Nederlands Calvijn College).

ZBP

De ZBP is in 2003 in het leven geroepen om meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking. De ZBP wordt financieel ondersteund door Rijkse | Accountants & Adviseurs.

De Zeeuwse Boekenprijs