Wat doet ZB in de maand van de Vrijheid?

Gepubliceerd op: 11 maart 2020 11:13

Tijdens de Maand van de Vrijheid (4 april tot en met 5 mei) co├Ârdineert ZB diverse activiteiten die vrij toegankelijk zijn voor jong en oud.

Vrijheid-express

De Vrijheid-express biedt een podium aan verhalen over oorlog en vrijheid. Tussen 6 en 17 april bezoekt deze bus dagelijks twee scholen. De leerlingen volgen een lesprogramma in de bus, in enkele gevallen uitgebreid met een gastles van een oorlogsveteraan verbonden aan het Veteraneninstituut, die vertelt over een persoonlijke doorleefde ervaring tijdens een vredesmissie. Van 20 april tot 5 mei sluit de Vrijheid-express aan bij plaatselijke herdenkingen van 75 jaar vrijheid, op initiatief van lokale organisaties.

Vrijheidscollege

Op 17 april gaat Philip Freriks tijdens het Vrijheidscollege in op familiegebeurtenissen tijdens de oorlog. Een van de schaduwkanten van de bevrijding voltrok zich net voordat de Duitse bezetters de stad Groningen verlieten. Philips broertje Jan werd dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel van een Canadees wapen. Freriks woonde toen zelf in Utrecht.
Deelname is gratis, aanmelden via vrijheidscolleges.nl

Bevrijdingsfestival Zeeland

Tijdens het Bevrijdingsfestival 5 mei in Vlissingen zal de Vrijheid-express te zien zijn op het Spuiplein. Daarnaast organiseert ZB in samenwerking met de NTR een Klokhuis Meet Up voor kinderen van groep 7 en 8 en een Tegenlicht Meet Up Zeeland over vrede en vrijheid.
Meer info en aanmelden volgt op: dezb.nl