VoorleesExpress deelt Leestassen uit

Gepubliceerd op: 16 april 2020 11:47

De eerste Leestas van de VoorleesExpress wordt 17 april overhandigd aan een deelnemend gezin.

Op vrijdag 17 april 2020 tussen 10.00 en 11.00 uur overhandigt Wietske Bergen, projectleider van de VoorleesExpress Vlissingen samen met een voorlezer de eerste Leestas aan een deelnemend gezin. De VoorleesExpress is een project van ZB.

Wat is de kracht van de VoorleesExpress?

Een vast en vertrouwd gezicht, de betrokken vrijwillige voorlezer, komt 20 keer voorlezen bij een gezin thuis. Met als voornaamste doel: lezen is leuk! Samen lezen, taalspelletjes doen en knutselen. Op die manier wordt taal verrijkt voor kinderen en worden ouders positief gestimuleerd.

Taalachterstand

Juist dat voorlezen kan nu een tijd lang niet. De 16 gezinnen van de VoorleesExpress Vlissingen staan extra onder druk door de coronacrisis. Het is voor deze ouders moeilijk om de juiste begeleiding te geven aan hun kinderen die normaal al moeite hebben om het tempo bij te benen door een taalachterstand. Digitale initiatieven zijn er volop. Toch komen ze juist bij deze gezinnen nauwelijks aan, om verklaarbare redenen (gebrek aan middelen, taal en mogelijkheden).

Leestas

Dankzij uitgeverijen Lemniscaat en Gottmer en de landelijke organisatie van de VoorleesExpress heeft ZB| Bibliotheek Vlissingen de kans gekregen om een tas te creƫren voor ieder gezin van de VoorleesExpress. Hierin zitten twee leesboeken, een kleurboek, een knutselpakket, laagdrempelige informatie en een mapje vol leuke werkbladen en taalspelletjes.
Hopelijk mogen de kinderen na de vakantie weer naar school. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaan we daarna verder kijken hoe we de gezinnen van de VoorleesExpress nog beter kunnen ondersteunen.