Taalvrijwilligersdag in de ZB met Özcan Akyol

Gepubliceerd op: 15 oktober 2021 09:20

Ruim 300 taalvrijwilligers zetten zich in Zeeland in om laaggeletterden te helpen. De inzet van deze vrijwilligers is van onschatbare waarde. Daarom zetten Taalhuis Walcheren en Taalhuis Oosterschelde deze taalvrijwilligers op zaterdag 23 oktober vanaf 10.00 uur in het zonnetje tijdens de speciaal voor hen georganiseerde Taalvrijwilligersdag in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg.

De Taalvrijwilligersdag is een initiatief van Taalhuis Walcheren en Taalhuis Oosterschelde. Stichting Lezen & Schrijven levert een inhoudelijke bijdrage. ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) coördineert de organisatie van het evenement. Op deze dag krijgen alle taalvrijwilligers een gevarieerd en inspirerend programma aangeboden. Om kennis en vaardigheden te verbreden en te verdiepen is er een ruime keuze uit workshops over onder andere taalcoaching, didactische vaardigheden en interculturele communicatie. Ook Scalda en Gors zullen workshops geven.

Speciale gast: Özcan Akyol
Het openingsprogramma wordt verzorgd door niemand minder dan schrijver, columnist en televisiepresentator Özcan Akyol. Daarnaast biedt de dag gelegenheid voor het uitwisselen van ervaring en kennis. Pianoleerlingen uit de talentenklas van Muziekschool Zeeland zorgen voor de muzikale omlijsting.

Laaggeletterdheid
Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Zeeland heeft naar schatting 12,8% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. In Zeeland is er een breed aanbod voor laaggeletterden. Zo kunnen zij een cursus volgen op een (taal)school in de regio en staat er een leger aan taalvrijwilligers klaar om hen op een laagdrempelige manier te helpen met het oefenen van het lezen, schrijven, of spreken en begrijpen van de Nederlandse taal.

Ook taalvrijwilliger worden?
Wil jij ook graag aan de slag als (digi)taalvrijwilliger? Meld je dan aan bij een van onze taalhuizen en taalpunten in Zeeland via Taalnetwerk Zeeland of informeer bij een taalhuis of bibliotheek in de buurt naar de mogelijkheden.