Shortlist Zeeuwse Boekenprijs 2020 bekend

Gepubliceerd op: 1 oktober 2020 09:20

Voor de Zeeuwse Boekenprijs zijn dit jaar 61 boeken ingezonden. De jury heeft uit de longlist een shortlist van vijf titels samengesteld.

De Shortlist van de ZBP 2020 (in alfabetische volgorde):

- Tobias van Gent en Hans Sakkers: Slag om de Schelde. De beslissing in de strijd om West-Europa. Bergschenhoek, Uitgeverij Marberg Media, 2019

- Oek de Jong: Zwarte Schuur. Amsterdam/Antwerpen, Uitgeverij Augustus/Atlas Contact, 2019

- Loe Schout: Jacobus Bellamy alias Zelandus. Dichter en patriot in opstandige tijden (1757-1786). Vlissingen, Uitgeverij Den Boer | De Ruiter, 2020

- Rinus Spruit: De wonderdokter. Albert Willem van Renterghem. Amsterdam, Uitgeverij Cossee, 2020

- Hans Steketee: De Warnow. Een schip, een man, een droom. Amsterdam, Uitgeverij Pluim, 2019.

Prijzen
De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs 2020 ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Janne van Gilst. Ook de overige shortlistauteurs ontvangen een werk van deze kunstenaar.
Daarnaast is er nog een gerelateerde prijs: de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel. Ook worden er Accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut, best uitgegeven boek of bv. beste jeugdboek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

Jury
De jury van 2020 bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Anya Marinissen, specialist Nederlandse taal- en letterkunde en secretaris, Perry Moree, directeur ZB, Arie Leen Kroon, hoofdredacteur PZC en Helge Prinsen, journalist en documentairemaker.

Uitreiking
Op dinsdagavond 27 oktober, in de Week van het Zeeuwse Boek, zal de feestelijke uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs plaatsvinden op het Plein van ZB. Ook de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel wordt deze avond uitgereikt.
De Zeeuwse boekhandelaren presenteren bovendien het eerste exemplaar van het geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek’, het door Carolijn Visser geschreven ‘De vader van Grace’. Ook openen zij officieel de Week van het Zeeuwse Boek 2020 (28 oktober - 8 november). Muzikaal optreden: Ensemble Evelien de Vries. Willem de Weert, hoofdredacteur van ‘Wantij’, het ledenblad van de Zeeuwse Milieufederatie, zal een exemplaar van een Wantijspecial over het Zeeuwse landschap in de literatuur aanbieden aan Commissaris Han Polman en auteur Carolijn Visser.

Genodigden
De avond is in verband met de coronamaatregelen alleen voor genodigden toegankelijk. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur.
Van een deel van de avond worden opnamen gemaakt, die na afloop op de websites van ZB en de boekhandelaren zijn terug te zien.

Over de ZBP
De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. De ZBP valt onder het beheer van de Stichting Zeeuwse Boekenprijs en wordt volledig georganiseerd door ZB. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking.