Nooit eerder gespeelde muziek op Vriendenmiddag ZB

Gepubliceerd op: 18 november 2022 11:22

Maar liefst tien wereldpremières zijn te beluisteren tijdens de Vriendenmiddag van De Stichting Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek.

De bijeenkomst op zaterdag 26 november staat in het teken van de ‘Zeeuwse Chopin’: Gerard von Brucken Fock.

Die middag geeft Eric Matser, biograaf van de Zeeuwse componist en kunstschilder, een inkijkje in zijn leven. De lezing wordt afgewisseld met recitals van pianist Michel Xie. Hij speelt bijvoorbeeld Tussen Utrecht en Domburg dat Von Brucken Fock componeerde in de Zeeuwse badplaats in 1886 en Een componeerhuis op Eversdijk, dat hij vijftien jaar later in Biezelinge schiep. Deze, en tal van andere nooit eerder ten gehore gebrachte muziekwerken, maken de Vriendenmiddag een unieke bijeenkomst voor muziekliefhebbers.

Na zijn lezing wordt biograaf Eric Matser geïnterviewd door Jan van Damme. Hij zal onder meer vertellen hoe hij de 152 piano-preludes van Von Brucken Fock ontdekte. En hoe ongelooflijk knap de componist klankkleur en dissonanten in zijn muziek weet te bewerkstelligen. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen. De middag wordt afgesloten met een gezellige Vriendenborrel.

Getuige zijn van deze wereldpremières kan door Vriend van de ZB te worden. Inschrijfformulieren daarvoor liggen bij de balie van de ZB of kan via de site.