Nieuwe uitgave ZB: Zeeuws dozijn

Gepubliceerd op: 7 juni 2018 17:18

Op 7 juni is de nieuwe bestuurskamer van ZB officieel geopend door Els Kloek en Marlies Allewijn. Zij onthulden twaalf portretten van belangrijke vrouwen uit de Zeeuwse geschiedenis die hier een plaats hebben gekregen. Ter gelegenheid van de opening presenteerde ZB de door directeur Perry Moree en vakreferent literatuur Anya Marinissen geschreven portretten in de uitgave Zeeuws dozijn. Portretten van sterke vrouwen, deel III in de ZB-reeks Perfectum-Praesens-Futurum (PPF).

Zeeuws dozijn
Er is bewust voor twaalf sterke Zeeuwse vrouwen gekozen die in het verleden van betekenis voor Zeeland en daarbuiten zijn geweest. Van letterkundige Rika Ghijsen en antroposofe Marie Tak, tot sociaal-pedagoge Elisabeth Boddaert, kunstenaar Jacoba van Heemskerck en verzetsstrijdster Francien de Zeeuw. Het is een poging om hen aan de vergetelheid te ontrukken, maar vooral om hen te eren en hun betekenis te benadrukken.

Els Kloek en Marlies Allewijn
Els Kloek is de auteur van 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013) en initiatiefnemer van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Zij schreef het voorwoord van Zeeuws Dozijn en verrichtte op 7 juni de officiƫle opening van de Bestuurskamer samen met Marlies Allewijn, auteur van De meid. Het waargebeurde verhaal van een onverschrokken dienstbode (2018). Een roman over de heldhaftige Neeltje Lokerse, van wie ook een portret in de bestuurskamer hangt.

(Foto vlnr: Marlies Allewijn, Perry Moree en Els Kloek)
(Ontwerp omslag Zeeuws dozijn door Liesbeth Labeur, portret van Neeltje Lokerse)

In de PPF-reeks van ZB verschenen eerder: