Nieuwe uitgave ZB: Dichter bij Cats

Gepubliceerd op: 27 november 2018 15:38

In 2018 was het 400 jaar geleden dat de zeventiende-eeuwse Zeeuwse dichter en staatsman Jacob Cats debuteerde met Sinne- en minnebeelden, het beroemde emblemataboek. Deze eerste druk uit 1618 bevindt zich in de collectie van ZB. Het jubileum was dit jaar aanleiding voor een reeks lezingen en muzikale optredens in samenwerking met culturele organisaties op verschillende plaatsen in Zeeland. Tijdens de jaarlijkse middag in ZB van de Stichting Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek, werd de uitgave ‘Dichter bij Cats; 400 jaar Sinne- en minnebeelden’ gepresenteerd.

Inhoud

De uitgave bevat, behalve afbeeldingen van verschillende emblemata, de teksten van verschillende deskundige lezingen die in Grijpskerke, Brouwershaven en Middelburg over Cats zijn gegeven en de toespraak van oud-premier Balkenende bij de opening van de Kunst- en Cultuurroute Midden Walcheren, die dit jaar eveneens in het teken stond van Cats. In het boekje staat ook het gedicht ‘Geachte heer Cats’ van de Middelburgse stadsdichter Anna de Bruyckere en een liedtekst uit ‘Klagende Maeghden’, een verzameling teksten van Cats op zeventiende-eeuwse muziek.

PPF-reeks

Het boekje is een uitgave van ZB in de PPF-reeks en is gefinancierd door de Stichting Vrienden van ZB. Het is te koop bij de Klantenservice van ZB, de Bibliotheek Zierikzee, de Biblioservicebus en de ColumBus voor € 3,95.

Eerder verschenen in deze reeks:

Betje Wolff en de Vlissingse vaandrig. Tien verhalen, ‘Het hart dier Wereld’. Literaire wandeling door Middelburg en Zeeuws Dozijn. Portretten van sterke vrouwen. De literaire wandeling is ook nog te koop voor € 3,95 bij de Klantenservice van ZB.

In de PPF-reeks van ZB nog te koop: