Nieuwe ontmoetingsruimte voor 50-plussers in ZB: De Klapbank

Gepubliceerd op: 24 mei 2018 13:27

Op 24 mei werd deze vernieuwde ruimte die omgedoopt is tot 'De Klapbank' in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in gebruik genomen.

Wethouder Cees Lodder van de Gemeente Middelburg onthulde de nieuwe naam samen met ZB-collega Janneke van Schelven.

De Klapbank past binnen de Zeeuwse inrichting van het gebouw en is een ontmoetingsplek waar men ervaringen deelt, praat en discussieert. De banken die in de rondte zijn aangebracht in deze ruimte, maken de naam heel toepasselijk.

Achtergrond

ZB heeft tot begin 2018 diensten verleend aan veel zorginstellingen in Zeeland. Die dienstverlening bestond uit de levering van boeken, dvd’s, en thema- en spelmateriaalcollecties. Door de veranderingen met betrekking tot de populatie van zorginstellingen werd ZB geconfronteerd met een terugloop van de aanvragen voor dit soort collecties en om deze reden stopte ZB met bovengenoemde dienstverlening.

Ontmoetingsfunctie

Landelijk zien we dat Bibliotheken steeds meer inspelen op de wens om een ontmoetingsplek te zijn voor allerlei groepen uit de samenleving. Zo wil ook ZB zich profileren. Dat doen we door allerlei activiteiten en workshops of kortdurende cursussen aan te bieden.

Activiteiten in de Klapbank

Momenteel zijn er 3 studiekringen 50-plus gestart. Zij komen 2 keer per maand een dagdeel bij elkaar om over (zelfgekozen) onderwerpen te praten. Daarnaast komen er workshops en korte cursussen voor 50-plussers over kunst en cultuur, poëzie, levensverhalen schrijven, muziek, creatieve workshops, etcetera.

Materiaal

Er zal een vaste collectie koffietafelboeken, speelfilms en informatieve dvd’s, luisterboeken, gedichten en voorleesverhalen, informatieve boeken over zowel de vitale als zieke oudere te leen zijn, aangevuld met themagericht materiaal. Er zijn ook puzzels en spellen (niet uitleenbaar) om ter plekke alleen of met een mantelzorger te doen, alsook de ‘Mobytouch’: een soort grote iPad waar men geheugentraining en andere spellen op kan spelen.

Overige gebruikers van de Klapbank

Voor mensen die taallessen volgen is er wekelijks huiswerkbegeleiding en ook klassenontvangsten van de basisscholen zullen er nog af en toe plaatsvinden. Kortom: een multifunctionele ruimte waar veel te doen is.

De ‘formule’ van de Klapbank zal ook elders in de provincie worden geïntroduceerd, bijvoorbeeld in een bibliotheekvestiging of in een wijk-of zorgcentrum.