Monique Kremer te gast bij Standplaats Zeeland 2021

Gepubliceerd op: 5 november 2021 09:53

Van 8 t/m 10 november 2021 vindt Standplaats Zeeland plaats, een meerdaags programma waarin voor Zeeland relevante maatschappelijke thema’s aan de orde worden gesteld.

Dit jaar is Monique Kremer, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de UvA en voorzitter van de Adviesraad Migratie (ACVZ), te gast. Centraal staat het thema burgerschap en inclusief samenleven. Naast twee besloten gastlessen bij University College Roosevelt (UCR) en Scalda, zijn er twee programmaonderdelen die bijgewoond kunnen worden door publiek.

Maandag 8 november

Op maandag 8 november van 19.00 tot 20.30 uur, HZ locatie Groenewoud in Middelburg staat de krapte op de arbeidsmarkt centraal en hoe werkgevers via het aantrekken van arbeidskrachten vanuit het buitenland werken aan oplossingen.

Monique Kremer gaat in deze presentatie in op arbeidsmigratie, de rol van EU-arbeidsmigranten en de verantwoordelijkheden die werkgevers hebben voor migranten en integratie. Kremer is geboeid door wat kraakt en schuurt in de samenleving, waarbij ze kijkt hoe verbindingen tussen mensen voor spanningen kunnen zorgen, welke thema’s de onderlinge solidariteit onder druk kunnen zetten en naar de relatie tussen overheid en burgers.

Ze gaat deze avond ook het gesprek aan met ondernemers over wat een duurzaam werken is en welk werkgeverschap daarbij past. Na een interactieve presentatie is er volop ruimte voor een gesprek met het publiek. Deelname is gratis. Deelnemers zijn werkgevers en HR professionals, gemeenteambtenaren en bestuurders, verantwoordelijk voor de huisvesting van arbeidsmigranten en kenniswerkers.

Aanmelden via fwinter@dezb.nl

Voor dit programmaonderdeel heb je coronatoegangsbewijs nodig, in de HZ geldt een mondkapjesplicht tijdens verplaatsingen en we houden 1,5 meter afstand van elkaar in de zaal.

Woensdag 10 november

Op woensdag 10 november 2021 van 10.00 tot 12.00 uur, online via Zoom, is Monique Kremer hoofdgast bij Participatienetwerk Zeeland 'Vertrouwen om mee te doen?

In de aanloop naar deze bijeenkomst zendt Omroep Zeeland een zesdelige serie uit over Zeeuwse maatschappelijke initiatieven. Terugkijken kan via de website van Omroep Zeeland.

De bijeenkomst is bedoeld voor betrokkenen bij overheidsparticipatie/burgerparticipatie, zoals professionals van overheden en maatschappelijke organisaties, sociale ondernemingen en maatschappelijke initiatieven. Het thema is vertrouwen/wantrouwen tussen (actieve) burgers en de overheid/maatschappelijke organisaties en wie weet ook tussen actieve burgers onderling.

In het werk van Monique Kremer staan begrippen centraal als hoe kunnen mensen elkaar ontmoeten? Hoe kunnen scheidslijnen kleiner worden? En wat is de rol van de overheid daarin? Deze bijeenkomst biedt verdieping op het programma over werken vanuit de ‘Bedoeling’ met Wouter Hart (april 2021).

Deelname is gratis, aanmelden via fwinter@dezb.nl. Na aanmelding ontvang je de Zoomlink.

Het eerder aangekondigde Wereldcafé ‘wereldburgerschap in je eigen regio’ op dinsdagavond 9 november in de ZB gaat niet door vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

Standplaats Zeeland is een initiatief van ZB Bibliotheek van Zeeland en wordt georganiseerd in samenwerking met Economic Board Zeeland, UCR, HZ, Scalda, ZLM, Participatie Netwerk Zeeland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en Europe Direct Zeeland.

Standplaats Zeeland