Meet Up Zeeuwse Watersnoodramp

Gepubliceerd op: 22 december 2022 14:51

De ZB en het Watersnoodmuseum organiseren een Meet Up over de Watersnoodramp Zeeland 70 jaar herdenken en 70 jaar vooruitkijken. Vier sprekers belichten vier relevante invalshoeken over hoe de Zeeuwen zich verhouden tot het water.

De Meet Up vindt plaats op woensdag 15 februari 2023 om 19.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Toegang is gratis. 

Meld je hier aan

Zeeland - land in Zee - kent een haat-liefdeverhouding met de zee. De zee, geliefd voor de natuur, de visserij en het toerisme. Maar berucht voor de dreiging van risico’s op overstromingen, ondanks de bescherming door de dijken. Onvergetelijk is de Watersnoodramp op 1 februari 1953 waar vele Zeeuwen het leven lieten en nog meer personen huis en haard moesten verlaten, vaak in het holst van de nacht. In 2023 herdenken we dat deze nachtmerrie 70 jaar geleden Zeeland trof.

Programma
De sprekers tijdens het symposium zijn:

• Jaap Schoof, oud-directeur van Watersnoodmuseum, blikt terug op de ramp.
• Marcel Matthijsse, Veiligheidsregio Zeeland, presenteert in hoeverre zijn we voorbereid op een nieuwe overstroming, welke draaiboeken liggen er klaar?
• Andreas Sterl, KNMI, schetst de scenario’s van toekomstige zeespiegelstijging met betrekking op Walcheren.
• Merel Groot, actief bij de Jonge Klimaatbeweging, deelt haar visie namens jongeren. Welke agenda zien zij als prioriteit?
 

Bekijk beelden van de ramp in de Beeldbank Zeeland