Longlist Zeeuwse Boekenprijs 2021 bekend

Gepubliceerd op: 17 september 2021 11:35

De jury van de ZBP heeft de longlist van tien titels samengesteld. Deze officiële longlist die op basis van de puntentoekenning wordt samengesteld, is definitief vastgesteld door juryvoorzitter Han Polman, Commissaris van de Koning. Voor de Zeeuwse Boekenprijs zijn dit jaar 64 boeken ingezonden.

Longlist 2021 (alfabetisch op genomineerde auteurs)

  • Marjolein Bierens, Hotel Schiller. Geschiedenis van een hotel. Amsterdam, uitgeverij Meulenhoff, 2020.
  • Anna de Bruyckere: Voor permanente bewoning, gedichten. Amsterdam, uitgeverij Cossee, 2020.
  • Liza van der Heijden-van der Werff, Susan Bakx-Plasmans, Wim van der Heijden, Mart Bakx, De Zeeuwse streekdrachten: goed gemutst. Zwolle, uitgeverij WBOOKS, 2020.
  • Ard Hesselink, Tussen Dam en Dijk, de levens van Nell Bronger en Frits Lensvelt. Bellingwolde, Specialty Book Productions, 2021.
  • Wim Hofman, We vertrekken voordat het licht is. Amsterdam, uitgeverij Em. Querido's Uitgeverij BV, 2021.
  • Sarah van der Maas, Nooit meer wachten. Utrecht, uitgeverij Mozaïek, 2020.
  • Josephine Rombouts, De weg naar Clifford Castle een vlucht naar de Schotse Hooglanden. Amsterdam, uitgeverij Em. Querido's Uitgeverij BV, 2020.
  • Tofik Dibi, Monster van Wokeness. Amsterdam, uitgeverij Prometheus, 2020.
  • Franca Treur, De golf. Amsterdam, uitgeverij Prometheus, 2021.
  • Jan P. Zwemer, Jacob Hendrik Schorer (1760-1822) een Zeeuws bestuurder in crisistijd. Middelburg, Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 2020.

Prijzen
De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro. De jury kent ook Accolades toe. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut, het best uitgegeven boek of het beste jeugdboek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.
De Prijs van de Zeeuwse Boekhandel is een prijs voor een Zeeuwse auteur of uitgever of iemand anders die voor het Zeeuwse boek van betekenis is.
Dit jaar organiseert de PZC de publieksprijs. Het publiek kan stemmen via de website van de PZC van 18 oktober t/m 3 november 2021. In de ZB in Middelburg kunt u de boeken vanaf 15 oktober inzien en lenen.

Uitreiking
In oktober zal de shortlist (vijf titels) van de ZBP 2021 bekend worden gemaakt. De feestelijke prijsuitreikingen vinden plaats tijdens de Film by the Sea door het jaar heen-avond op 9 november in CCXL in Vlissingen. U kunt daar bij zijn. Nadere informatie volgt.

Jury

De jury van 2021 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman (Ministerie van OCW), Perry Moree (directeur ZB), Jan van Damme (verslaggever PZC), Roos Gortzak (directeur Vleeshal) en Tobias van Gent (winnaar ZBP 2020).

 

Lees meer over de Zeeuwse Boekenprijs 2021