Leerlingen gaan op reis door ons gedeelde slavernijverleden

Gepubliceerd op: 1 juni 2021 12:01

Een groot deel van onze slavernijgeschiedenis is terug te vinden in Middelburg. Met het educatieve project De Overtocht ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 hoe het slavernijverleden door verschillende instanties en vanuit verschillende perspectieven is verzameld, bewaard en doorverteld.

De Overtocht start maandag 14 juni. Deelnemende scholen: OdyZee College uit Kloetinge, Johannes Calvijnschool uit Wolphaartsdijk, De Omnibus en CBS De Wissel uit Vlissingen. De leerlingen verwerken hun ervaringen in woord en beeld. De expositie hiervan is op 1 juli te zien in de ‘Loggia’ op het Abdijplein in Middelburg en daarna nog tot en met 18 juli in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg.

Drie verhalen, één geschiedenis
De kinderen leren over het verleden, maar ook over de gevolgen van deze trans-Atlantische slavenhandel vandaag de dag. Door de verhalen van nazaten van onder andere tot slaaf gemaakten, een gepassioneerde rondleider, strijdbare activiste en een betrokken archivaris komt het slavernijverleden tot leven.

De voorzitter van Stichting Slavernijmonumenten Zeeland vertelt over de Afrikaanse voorouders en neemt leerlingen mee op reis in de pre-koloniale periode. In het Zeeuws Archief volgen leerlingen de tocht van een slavenschip. De archivaris vertelt wat er tijdens die reis gebeurde, over de bemanning en over de Afrikaanse mannen, vrouwen, jongens en meisjes, die van handelaren in Afrika werden gekocht en vervoerd naar de Amerika’s om op de plantages slavenarbeid te verrichten. Na de afschaffing van de slavenhandel in 1814 schafte Nederland in 1863 de slavernij in de Nederlandse koloniën af. Elk jaar wordt die gebeurtenis op 1 juli herdacht bij het Slavernijmonument. Een nakomeling van tot slaaf gemaakte Afrikanen, die betrokken was bij de oprichting van het Slavernijmonument, vertelt over de betekenis van dit belangrijke monument.

Expositie
Vervolgens dagen twee creatieve kunstdocenten de leerlingen uit de verhalen en hun ervaringen te verwerken in woord en beeld. Wat willen de leerlingen van deze geschiedenis bewaren en doorvertellen? Op 1 juli, tijdens de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij, wordt het werk van de leerlingen gedeeld met het publiek en daarna is het nog tot en met 18 juli 2021 te zien in de ZB.

De Overtocht is een samenwerking van Kunstblik, Stichting Slavernijmonumenten Zeeland, Zeeuws Archief en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Four Freedoms Door Het Jaar Heen van Provincie Zeeland.