Landelijke dag Basisvaardigheden

Gepubliceerd op: 20 juli 2017 11:11

Op 2 november 2017 organiseren ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Cubiss de Landelijke dag Basisvaardigheden, een gezamenlijk initiatief van de Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor bibliotheken (POI’s) en de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Welke rol speelt de Bibliotheek in het toerusten van burgers met de basisvaardigheden van de toekomst? Hoe koppel je als bibliotheek je curatieve aan je preventieve dienstverlening? Hoe help je burgers hun weg te vinden in onze digitale samenleving? Zijn de medewerkers van de Bibliotheek al klaar voor de toekomst?

Programma

Aan de slag met de basisvaardigheden van morgen

09.30 uur Inloop
10.00 uur Opening door dagvoorzitter Kirsten Paulus, bekend van regionale omroep L1
10.15 uur Ambitie voor de toekomst! - Jos Debeij en Maaike Toonen (beiden van de Koninklijke Bibliotheek) blikken terug, maar vooral ook vooruit om te kijken waar de kansen en uitdagingen liggen voor de Bibliotheek. Hoe kunnen we als sector gezamenlijk een significante bijdrage leveren aan het dichten van de vaardigheidskloof in Nederland?
10.45 uur Laaggeletterden zijn het eerst de klos in de verzorgingsstaat! - Politicoloog Pieter Hilhorst publiceerde in maart in de Volkskrant het artikel “Laaggeletterden zijn het eerst de klos”. Hij geeft aan hoe laaggeletterden als eersten uitvallen in onze ingewikkelde samenleving. In zijn presentatie verkent Hilhorst op basis van bestaande initiatieven hoe bibliotheken hiermee aan de slag kunnen.
11.15 uur De maakbare mens - In deze presentatie verkent trendwatcher Walter Breukers de technologische toekomst. Wat staat er te gebeuren en wat gaat dit voor ons betekenen? Welke invloed heeft dit op vaardigheden die burgers in de toekomst moeten hebben? En wat betekent dit voor burgers voor wie het hebben van basisvaardigheden niet vanzelfsprekend is?
11.45 uur De Bibliotheek en de basisvaardigheden van morgen - Paneldiscussie: Wat betekenen de recente maatschappelijke en technologische ontwikkelingen voor de Bibliotheek? Welke rol kunnen bibliotheken spelen in het toerusten van burgers met de vaardigheden van de toekomst? Panelleden: Jos Debeij, Maaike Toonen, Pieter Hilhorst, Walter Breukers, Arjan Beune (Stichting Lezen & Schrijven), Frederike Bos (Steunpunt Basisvaardigheden).
12.00 uur Lunch - Met mogelijkheid om te netwerken en de belevingswereld van laaggeletterden te ervaren.
13.30 uur Parallelsessies, ronde 1
14.45 uur Parallelsessies, ronde 2
16.00 uur Afsluiting door dichter Esther Porcelijn

Parallelsessies
Invulling van de Parallelsessies

Datum en locatie
Dag en tijd: 2 november van 9:30 - 17:00 uur. Locatie: Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 5211 VD ’s-Hertogenbosch.

Aanmelden
Aanmelden voor deze dag is helaas niet meer mogelijk. 

Voor wie?
We organiseren de Landelijke dag Basisvaardigheden voor iedereen die werkzaam is in de bibliotheekbranche én voor vertegenwoordigers van partners, zoals gemeenten en ROC’s. Stuur deze uitnodiging dan ook gerust door naar onder meer uw beleidsmedewerkers.

We hopen u te zien op 2 november! Mocht u voor die tijd vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hannie Bruijnooge, consulent educatie ZB, e-mail hbruijnooge@dezb.nl.