Krantenbank Zeeland ook doorzoekbaar via krantenbank KB: Delpher

Gepubliceerd op: 20 maart 2017 16:27

Krantenbank Zeeland is een prachtige informatiebron over Zeeland. Er zijn meer dan 2,1 miljoen krantenpagina’s in te vinden, van 1758 tot 2015. Nederland heeft verschillende regionale krantenbanken. Voor een compleet overzicht van een bepaald onderwerp in krantenartikelen, is het dan nodig om alle krantenbanken apart te bezoeken.

Delpher is de zoekmachine van de Koninklijke Bibliotheek waarin complete teksten van boeken, tijdschriften en kranten te doorzoeken zijn. Sinds 16 maart 2017 vind je er ook de kranten uit Krantenbank Zeeland. De databank is er opgenomen als externe bron.

Hiermee kunnen nog meer mensen in aanraking komen met het materiaal uit Krantenbank Zeeland. Hoe werkt het? De zoekresultaten van Krantenbank Zeeland worden getoond in Delpher. Een link leidt de bezoeker vervolgens naar de pagina in de Zeeuwse krantenbank.

Het koppelen van Krantenbank Zeeland aan Delpher komt voort uit het project Bibliotheken in het Netwerk. Deze pilot heeft als doel bibliotheekcollecties beter zichtbaar en vindbaar te maken. Het is gerelateerd aan het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Met o.a. het koppelen van externe krantenbanken aan Delpher neemt ZB deel aan de Nationale Digitale Bibliotheek. Op 16 maart 2017 stonden de betrokkenen even stil bij het bereiken van deze mijlpaal. Voor een zaal vol belangstellenden vertelde ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland over haar ervaringen met dit bijzondere project.

Ruim 60 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften.

2,1 miljoen pagina's uit Zeeuwse kranten van 1758-2015.